Saborski Odbor za rad prozvao Vladu RH za diskriminaciju javnih službenika

30.08.2017. u 09:34 Novosti

Sjednica saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, u utorak 29. kolovoza 2017. održana je na temu: “Diskriminira li Vlada RH javne službe?”. Na sjednici na kojoj su uz članove Odbora prisustvovali i čelnici sindikata javnih službi zaključeno je kako ne bi trebalo biti razlike u plaćama između zaposlenika u državnom i javnom sektoru, koja bi se mogla dogoditi već u rujnu ukoliko Vlada Odlukom ne poveća osnovicu za plaće javnim službenicima za dva posto.

Vijest prenosimo s portala Večernji.hr, 29.8.2017.:

Maras prozvao Vladu: Diskriminirate javne službe. Jovanović: HDZ opet ‘vara građane’

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca sve dosadašnje vlade su diskriminirale zaposlene u javnim službama

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održanoj u utorak pod nazivom “Diskriminira li Vlada RH javne službe?” zaključeno je kako ne bi trebalo biti razlike u plaćama između zaposlenika u državnom i javnom sektoru, a sve u svjetlu činjenice da će državni dobiti povećanje od dva posto osnovice plaća za kolovoz, a javni ne.

Predsjednik Odbora Gordan Maras pozvao je Vladu i premijera da već na sjednici u četvrtak to isprave upozorivši kako su te službe već godinama potplaćene i izostavljene iz povećanja plaća. Napomenuo je kako je aktualnoj vladi to puno lakše učiniti uz očekivani rast BDP-a od 3 posto i uz znatno smanjen proračunski deficit, nego SDP-ovoj vladi u vremenima gospodarske krize. Podsjetio je kako je početkom ove godine državnim službenicima povećana osnovica plaće za dva posto, no javnima nije pa se postavlja pitanje zbog čega ih se diskriminira, odnosno jesu li zaposlenici u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i njihov rad manje vrijedni. Dodao je kako bi očekivano povećanje osnovice zaposlenicima državnih službi povećanje za kolovoz prosječno iznosilo oko 104 kune višu plaću i kako se takav nesrazmjer plaća državnih i javnih službi pojavljuje po prvi puta nakon 27 godina hrvatske samostalnosti. S druge strane novaca ima za kupnju borbenih zrakoplova u 2018. za što je predviđeno 350 milijuna kuna, koliko bi stajalo i povećanje osnovice plaća dva puta po dva posto, zaposlenicima javnih službi, ustvrdio je Maras. Izrazio je žaljenje što tematskoj sjednici nisu nazočni predstavnici vladajućih.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca sve dosadašnje vlade su diskriminirale zaposlene u javnim službama te ustvrdio kako su upravo u školstvu zaposlenici sa visokom stručnom spremom najpotplaćeniji. Svako dosadašnje povećanje plaće izboreno je štrajkom ili prosvjedom i želimo da plaća zaposlenika sa VSS bude na razini prosječne plaće u Hrvatskoj. Najavio je kako će sindikati u borbi za opravdan cilj koristiti sve instrumente. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je kako zaposlenik sa VSS i 30 godina staža ima plaću oko 5200 kuna. Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako Vlada ima instrumente za rješavanje tog problema izrazio je očekivanje da će premijer omogućiti otvoren dijalog sa sindikatima, jer se kroz sukobe teško može doći do rješenja. Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković pojasnila je kako je zaposlenicima u državnim službama osnovica plaća povećana za dva posto jer su postigli sporazum, dok sa sindikatima javnih službi to nisu uspjeli, no da su otvoreni za pregovore u dobroj vjeri, a ne pod pritiskom i prijetnjama, kako bi se to pitanje riješilo kroz kolektivne ugovore. Navela je kako je sindikatima javnih službi ponuđeno povećanje 2 + 2 posto osnovice plaće, no da su oni to odbili. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ustvrdio je kako Vlada nepravedno i nelogično nastavlja ranije započetu diskriminaciju javnog sektora te da sindikat ima pravo na sindikalne akcije i da ako ih ne koriste onda nisu sindikati.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak situaciju u zdravstvenom sustavu ocijenila je vrlo teškom ne samo za zaposlenike nego i korisnike zdravstvene zaštite zbog velikog odljeva i preopterećenost medicinskog osoblja uz postojeću zabranu zapošljavanja. Ljudi su na izmaku snaga sustav vapi za novim kadrom, upozorila je. Osvrnula se i na najavu ukidanja koncesije ordinacija u domovima zdravlja rekavši kako su oni opće dobro i ne mogu se olako prodavati i biti u vlasništvu onih koji u njih nisu ulagali. SDP-ovac Željko Jovanović ustvrdio je kako HDZ opet “vara građane”, jer ne provodi potpisane sporazume te upozorio kako je proračun Ministarstva obrane povećan pet puta više nego Ministarstva znanosti i obrazovanje čiji neće biti dostatan ni za rast plaća što pokazuje ignorantski odnos i ostane li tako Hrvatska nema budućnosti. Na teško stanje u sustavu socijalne skrbi upozorila je predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić ocijenivši ga kaotičnim i sustavno devastiranim, upozorivši kako je broj zaposlenih jedva premašuje 65 posto normativa te da nema mogućnosti napredovanja.


Dodajemo kako je sjednici prisustvovala i glavna tajnica Matice Hrvatskih sindikata Mirela Bojić koja je u reakciji na izlaganje Karoline Ivanković podsjetila da su sindikati odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice plaće za 2 + 2 posto jer je ono bilo uvjetovano odricanjem od regresa. Dodala je kako će se u predstojećim pregovorima dogovarati o visini osnovice za 2018. godinu, dok je povećanje osnovice za ostatak 2017. godine na isključivoj ingerenciji Vlade te je na njoj odgovornost za donošenje odluke kojom će osnovicu za plaće u javnim službama izjednačiti s osnovicom za plaće u državnim službama. “U situaciji u kojoj BDP raste, katastrofalno je da se zaposlenici javnih službi ucjenjuju smanjenjem materijalnih prava poput regresa i božićnice u zamjenu za povećanje osnovice koje je trebalo biti izvršeno još početkom 2016. godine.”, zaključila je Bojić.

Pogledajte video prilog sa sjednice koji prenosimo s N1 televizije.


Tagovi | državne službe | Hrvatski sabor | javne službe | Odbor za rad | osnovica za plaće | Vlada RH