Rektor sveučilišta u Zagrebu o štrajku

28.09.2015. u 06:38 Novosti

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras komentirao je aktualni štrajk u znanosti i obrazovanju. Više u tekstu kojeg prenosimo s portala Index.hr:

Boras: Ne daje se dovoljno novca za školstvo pa su slabe i plaće

Piše: Hina

nedjelja, 27.9.2015. 20:39

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je danas novinarima kako je bitno da je štrajk koji se održava u školama, fakultetima i znanstvenim institucijama legalan i da ga sveučilište kao takvog mora prihvatiti, a sa sindikatima se slaže da je financiranje visokoga školstva slabo pa su i plaće slabe.

“Ja sam isto član sindikata znanosti, član u mirovanju, i kao rektor poštujem sve odluke koje naši sindikati donose. Moram reći da se slažemo u tome da je financiranje visokoga školstva sigurno vrlo slabo i u okviru toga su i plaće slabe. Prema tome, u onom dijelu u kojemu oni mogu izraziti prosvjed, to je u okviru toga da naše plaća daleko zaostaju za onima u ostalim zemljama, ili bar u izdvajanju iz državnoga proračuna”, kazao je Boras novinarima u nedjelju uoči početka vrtne zabave koja je priređena u zagrebačkom Botaničkom vrtu, nakon svečane promocije 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Naše je mišljene kako je “jako potrebno osigurati da sveučilište nema udio plaća 90 ili više posto, koliko sad ima, jer onih 10 posto nije dovoljno za produktivan znanstveni i vrhunski obrazovni rad”.

Studentima će se osigurati polaganje ispita

Napomenuo je da se slaže s čelnikom Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimom Ribićem da je “potrebno izdvajati sredstva u kojima ćemo i u onim udjelima za plaće zadovoljiti i nastavnike i članove sindikata, ali isto tako da taj udio ne bude veći od 70 posto od svih onih sredstava koja su nam potrebna za rad na sveučilištu”.

Upitan znači li to da podržava zahtjeve sindikata koji i sutra nastavljaju štrajk, kako u školama, tako i u institucijama u visokom obrazovanju i znanosti, Boras je odgovorio da ne može ulaziti u političke ocjene ima li novca ili nema, već da samo traži da u Hrvatskoj izdvajamo u postotku onoliko koliko se iz proračuna inače izdvaja u Europi.

Poručio je da će studentima na zagrebačkom sveučilištu osigurati ispite do kraja i da u tome neće biti problema. Podsjetio je da se to i do sada na sveučilištu riješilo na prikladan način.


Tagovi | Damir Boras | štrajk