Referendumska pitanja na provjeru Ustavnom sudu

25.05.2015. u 14:08 Novosti

Predstavnici inicijative “Za referendum!” dostavili su oba referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti te su tim povodom održali konferenciju za medije pred zgradom Ustavnog suda.

Koordinator inicijative g. Željko Stipić istaknuo je kako je ovo prvi put da neka referendumska inicijativa na Ustavni sud dolazi prije nego što se kreće u prikupljanje potrebnih potpisa, uz napomenu kako očekuju da će se Sud do petka, 29. svibnja u ponoć kada službeno započinje akcija očitovati o ustavnosti navedenih pitanja i na taj način opravdati svrhu svog postojanja. “Mi mislimo da bi uloga Ustavnog suda u ovom procesu trebala biti preliminarna. Ako Sud misli bilo što činiti po pitanju ustavnosti naših pitanja, trebao bi se oglasiti prije nego što inicijativa krene s prikupljanjem potpisa.”, naglasio je g. Stipić.

Doc. dr. sc. Mato Palić s katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Osijeku još jednom je pojasnio sadržaj dva referendumska pitanja i potvrdio kako su pitanja u potpunosti usklađena s Ustavom RH. “Potrebno je da svi u Hrvatskoj shvatimo koliko je ova inicijativa bitna te da je svojim potpisima podržimo i na taj način osiguramo budućnost neposredne demokracije u RH i utjecaj građana izravnim odlučivanjem na ono što se u Hrvatskoj događa.”, zaključio je doc. Palić.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja g. Vilim Ribić podsjetio je na ustavnu tužbu podnesenu protiv Ustavnog suda zbog niza odluka donesenih na štetu građana, misleći pritom na ocjene ustavnosti referendumskih pitanja o outsourcingu i koncesiji autocesta te dva zakona o ustkrati prava zaposlenika u javnim službama. Ustvrdio je kako odluke Ustavnog suda “ruše dostojanstvo i dignitet hrvatskog društva i države i spuštaju ih na razinu vilajeta”.

Unatoč svemu, g. Ribić smatra kako postoji dobra šansa za dogovor s vladajućima, s obzirom da se ovdje radi o referendumskom pitanju koje je sam Zoran Milanović predlagao u Hrvatskom saboru još 2010. godine. “Ostaje samo da ugovorimo detalje jer oko svega bitnog smo već suglasni. Prema tome, Zorane, dođi nam ili ako treba doći ćemo mi tebi – nije nam teško!”, poručio je g. Ribić.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije za medije:

25.5.2015. – Konferencija za medije inicijative Za referendum!


Tagovi | konferencija za medije | referendum | Ustavni sud | Za referendum!