Reakcija na demografske mjere predsjednice Republike Hrvatske

13.06.2018. u 14:01 Novosti

Na konferenciji za medije Matice hrvatskih sindikata, a povodom objave demografskih mjera predsjednice Republike Hrvatske, Robert Brozd, politolog Sindikata znanosti, istaknuo je kako sindikati podržavaju inicijativu predsjednice da se demografski problemi stave u fokus javnosti. Naglasio je kako sindikati već dugo vremena upozoravaju na ključne razloge koji dovode do iseljavanja i gubitka ljudskog kapitala. Pritom je podsjetio i na nedavno usvojenu rezoluciju Sindikata znanosti koja se bavi upravo tim razlozima.

Naglasio je neekonomske razloge iseljavanja koji su snažan motiv za emigraciju, što je pokazalo i nedavno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca. Problemi poput klijentelizma, korupcije, nepotizma, rastakanja institucija koje trebaju kontrolirati političku elitu, forsiranja svjetonazorskih tema, gubitka vjere u institucije i budućnost zemlje neki su od motiva iseljavanja u kojima ova Vlada nije napravila pozitivan iskorak, dapače, u mnogim stvarima je ove probleme direktno i indirektno dodatno produbila.

Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata, je istaknuo kako su mnoge mjere koje je predsjednica predložila korisne i s njima se lako složiti, no za njih u okviru trenutne ekonomske politike nema financijskog prostora. Hrvatski rast usporava od 2016. godine te je u prvom kvartalu 2018. iznosio svega 2,5 posto, što je slabiji rast od prosjeka EU zemalja te najslabiji rast u skupini usporedivih posttranzicijskih zemalja. Istaknuo je kako se Vlada očigledno s ovim brojkama zadovoljava jer nema naznaka novih mjera ili promjena u ekonomskoj politici koje bi mogle dići rast iznad trenutnih razina koje nisu ni približno dovoljne za promjenu stanja u zemlji i za financiranje nekih mjera koje je predsjednica predložila.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, istaknuo je  kako Vlada RH nema ni anamnezu, ni dijagnozu, ni terapiju za rješavanje demografskih problema. Za razliku od Vlade, predsjednica je pokazala djelomično dobru anamnezu, odličnu dijagnozu, ali nije ponudila adekvatnu terapiju.

Sve što je predsjednica predložila je u redu, no nije pitanje jesu li te mjere potrebne ili nisu, već je pitanje kako stvoriti dodatnu vrijednost, kako promijeniti ekonomsku paradigmu da rast ubrza, istaknuo je Ribić. Naglasio je kako je tvrdnja premijera Plenkovića da je iseljavanje samo posljedica liberalizacije tržišta rada pogrešna. Otvaranje granica je samo djelomično pospješilo iseljavanje. No, ekonomski razlog leži u pogrešnoj ekonomskoj paradigmi baziranoj na savjetima iz Brisela koja je tijekom krize dovela do ogromnog rasta nezaposlenosti, pada standarda ljudi i jedne od najdužih recesija u EU. Te paradigme prevladavaju i danas, one su ukorijenjene u postupanju ove Vlade i zato predsjedničine mjere neće biti realizirane. Ta je ekonomska paradigma ograničena na rast koji trenutno imamo i ona ne može ponuditi više.

Istaknuo je i kako je opće stanje u zemlji pogoršano nakon ulaska u EU. Društvo je nazadovalo, a ne napredovalo, korupcije je više nego prije, pravosuđe je u lošijem stanju. Hrvatska je ušla u društvo u kojem je na začelju ljestvice, ali ju to ne muči jer ne može ispasti.

 


Tagovi | demografska politika | ekonomska politika | iseljavanje | Kolinda Grabar-Kitarović