Prosvjednici ispunili Markov trg, ZOR krenuo u prvo čitanje

26.02.2014. u 11:47 Novosti

Kako se u nastavku 12. sjednice Hrvatskoga sabora na dnevnome redu ipak našao Prijedlog novoga Zakona o radu, sindikalne središnjice su, sukladno najavama, organizirale prosvjed na Trgu svetog Marka. Prosvjednici su saborsku raspravu pratili na video zidu koji je bio postavljen ispred Crkve svetog Marka, dok su sindikalni predstavnici bili prisutni na galeriji u Saboru.

Kada je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić započeo svoje polusatno obrazlaganje Prijedloga Zakona, sindikalisti su napustili sabornicu te izašli iz zgrade noseći transparent: “ZOR – savjest, a ne stranačka stega!” koju su namijenili saborskim zastupnicima, ali im je bilo zabranjeno raširiti ga na saborskoj galeriji.

Pogledajte foto-album s prosvjeda:

Prosvjed protiv izmjena ZOR-a

Više informacija dostupno je u tekstu Hine:

Sindikalni čelnici: ZOR ne smije proći, a vlast ćemo srušiti

ZAGREB, 26. veljače 2014. (Hina)

S prosvjednog skupa protiv donošenja novog Zakona o radu (ZOR), održanog danas ispred Hrvatskog sabora, sindikalni čelnici poručili su da novi ZOR ne smije proći te zaprijetili vladajućoj koaliciji da će je srušiti s vlasti.

“Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda – ode”, rekao je prosvjednicima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon što su sindikalni čelnici napustili Sabor, gdje su sa galerije promatrali zasjedanje. Ustvrdio je kako je saborska rasprava poslala jasnu poruku vladajućih – “Mi lažemo”. ZOR je bedem na kojem se brane hrvatski interesi, mladost i budućnost, a prođe li predloženom obliku više nećemo imati budućnosti, zato vlasti poručujemo da ćemo ga braniti do kraja, istaknuo je Sever. Pozvao je udruge civilnog društva, nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente da se pridruže sindikatima koji, kako je rekao, jedini stoje “na braniku između radnika i vlasti”. Poručio je da uskoro slijede izbori za Europski parlament i da u njemu ne mogu biti zastupnici “stranaka koje se zauzimaju protiv europskih vrednota i hrvatskih radnika”.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je kako je saborska rasprava o ZOR-u “SDP-ov karneval” koji treba maksimalno skratiti. “Ova Vlada sluša samo sebe i svoju sliku ljubi, ali neće još dugo”, zaprijetio je Novosel. Rekao je da su “vladajući u sabornicu ušli na mala vrata da bi zaobišli prosvjednike, ali će oni i njihov ZOR izaći van na velika vrata”. Saborsku raspravu o ZOR-u, koju su pratili s galerije, sindikalni čelnici su demonstrativno napustili jer, kako je rekao Novosel, nisu šutke željeli gledati nasilje nad radnim zakonodavstvom, budući im nije bilo dopušteno razviti transparente.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević optužio je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je u Saboru obrazlagao prijedlog izmjena ZOR-a, da laže ispunjavajući zadaće koje dobiva od “velikog vođe” (premijera Zorana Milanovića) koji govori da sindikati galame, ali zapravo vrište rezultati njegova nerada.

Za ministra poduzetništva Gordana Marasa rekao je da je bio neuspješan obrtnik i direktor političke stranke, koji ne zna što govori kad tvrdi da će radno zakonodavstvo biti kao u Njemačkoj. Matijašević je ustvrdio da se u Hrvatskoj događaju pljačke kroz prodaju Croatia osiguranja ispod cijene, koncesioniranje autocesta i franšiza Ininih benzinskih crpki.

Ako ZOR prođe pali smo na ispitu i na to nemamo pravo zbog mladih koji dolaze, naglasio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Treba odagnati strah, a jučerašnji štrajk pokazao je da se nemamo čega bojati, dodao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pozvao je na “micanje štetočina s vlasti”. “Oni su prošli vikend održali skup s hvalospjevima samima sebi, da su najbolja hrvatska Vlada do sada, pokažimo im na izborima za Europski parlament da ne zaslužuju biti zajedno sa članovima Europske socijalističke stranke”, uzviknuo je Mihalinec.

Prosvjedni skup, koji je okupio oko tisuću članova sindikata, završio je nakon više od dva sata kada su sudionici otpjevali hrvatsku himnu te se razišli kućama.