Prosvjed učitelja i nastavnika postigao cilj: premijer primio predstavnike sindikata

06.09.2019. u 08:49 Novosti

Piše: HRT/Hina

Čelnici dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj koji okupljaju oko 40.000 članova, na Markovu trgu istaknuli su da su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih “ovdje i danas”. Četiri dana prije početka nove školske godine – oko 1.500 učitelja i nastavnika traži da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6%. Sindikalne čelnike je u Vladi primio premijer Andrej Plenković kojem su iznijeli svoje zahtjeve.

 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je nakon sastanka da je sastanak bio sadržajan jer su ponovno prošli kroz argumentaciju i zahtjeve koje ima sindikat.

– Nakon toga smo se složili oko nekoliko stvari – da je obrazovanje prioritet i svako ulaganje u njega je prioritet Vlade; jasno je da su učitelji i nastavnici ti koji na sebi nose obrazovnu reformu i treba osigurati im uvjete. Što se tiče zahtjeva sindikata i daljnje dinamike, dogovoreno je da sljedeći sastanak bude kroz 10-ak dana – 16. ili 17.9. gdje će se konkretnim rješenjima jasno očitovati, dodala je Divjak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je kazao da je sastanak bio vrlo konstruktivan – dobili su konkretne zahtjeve na koje će se očitovati. Dodao je da će u skladu s odgovornom politikom vidjeti kolike su mogućnosti, pa će tada reagirati.

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kazao je da je zaključak da će se dijalog nastaviti, radne skupine u ministarstvima će proučiti zahtjeve i doći do konkretnih rješenja.

Kazao je da kada su prihvatili sastanke, donijeli su i zaključak da nema potreba najavljivati štrajk u trenutku dok se razgovara, no ako to neće završiti onako kako očekuju, tada će sukladno odlukama tijela najaviti štrajk, da razgovaramo o drugačijim uvjetima.

Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) je rekla da su dali priliku i premijeru i Vladi da krenu u izračune i pokažu koliko je obrazovanje važno u RH. Dodala je da u fazi razgovora nema razloga za pritiske i prijetnje, no ako do pomaka ne dođe, odluke tijela su vrlo jasne. Premijera, kao učiteljica, ne može ocijeniti lošom ocjenom, bio je čvrst da se nađu rješenja. Očekuje od Plenkovića da učini sljedeći potez.

U više od 30 autobusa učitelji i nastavnici su došli u Zagreb. Šprem je prije prosvjeda kazala da je zadnji tren da se ulaže u obrazovanje, a njihovi zahtjevi su jasni. Očekuje od Vlade da osigura sredstva za ispunjenje njihovih zahtjeva. U ponedjeljak će urudžbirati najavu štrajka, ne ispuni li premijer danas njihove zahtjeve. Dodala je da će ovaj štrajk biti za pamćenje i trajat će dok se ne ispune zahtjevi sindikata.

Prosvjednici su na čelu kolone razvili transparent “Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!”. “Svi ste vi imali učitelje”, “Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?”, “Sramota!”, “Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente”, “Može li reforma obrazovanja bez nas?”, “Koliko vam vrijedimo”, također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

Mihalinec i Šprem, prije odlaska na sastanak s premijerom Plenkovićem, pred prosvjednicima su poručili Vladi da je ovdje i sada vrijeme za njih.

– Jedino ulaganjem u obrazovanje ulažete u budućnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjena predizborna obećanja. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja, istaknula je Šprem.

Zapitala je Vladu hoće li dopustiti da učitelji, nastavnici i stručni suradnici sa visokom stručnom spremom i dalje budu najpotplaćeniji u sustavu javnih službi.

Upozorila je Vladu da krši vlastitu strategiju, koja propisuje da je još prošle godine plaća učitelja i nastavnika morala biti usklađena s plaćom visokoobrazovanih radnika u javnom sektoru.

Mihalinec je dodao da su zahtjevi za većim koeficijentima ispravljanje nepravde koje su učinile sve Vlade u Hrvatskoj, a naročito ona premijera Zorana Milanovića, kada su učiteljima i nastavnicima 2012. smanjene plaće kao prva mjera za izlazak iz krize. Ta nepravda, istaknuo je, još do danas nije ispravljena.

– Poručujemo premijeru Plenkoviću da je sada vrijeme za nas. I neka zapamti – I mi smo glasači, poručio je.

– Svaki odgovoran premijer prihvatio bi i ispunio prijedloge i zahtjeve ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. A ne, naš premijer to nije učinio, nego dijeli packe pa optužuje ministricu da je ona naš član i da radi za sindikat, a ne za Vladu, kazao je Mihalinec.

Premijeru Plenkoviću, za kojeg je ocijenio da se oglušuje i sustavno odbija razgovarati sa sindikatima, Mihalinec je poručio da su sindikati spremni ujediniti sve prosvjetare u štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Pogledajte foto galeriju prosvjeda.

 


Tagovi | Andrej Plenković | Blaženka Divjak | Branimir Mihalinec | koeficijenti za plaće | Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske | prosvjed | Sanja Šprem | Sindikat hrvatskih učitelja