Prosvjed na IRB-u: Hrvatska znanost bez mladih ne može funkcionirati!

20.10.2023. u 10:36 Novosti

Sindikat znanosti održao je u četvrtak prosvjedni skup na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu pod nazivom “Mladi u znanosti: visokoobrazovani, nisko plaćeni”. Na prosvjednom skupu okupilo se dvjestotinjak ljudi, a sve su podržali i kolege s PMF-a, IFS-a, IMI-ja te drugih visokoobrazovnih ustanova.

Profesori i znanstvenici na najvišim radnim mjestima nisu dobili dodatak za ublažavanje posljedica rasta troškova života od 100, 80 i 60 eura ranije ove godine. Jedino povećanje koje su dobili bilo je u svibnju kroz rast osnovice od svega 2 posto. Mladi znanstvenici imaju plaću ispod prosječne u državi. Tim primanjima ne mogu osigurati egzistenciju, ugovorima na određeno sigurnost radnog mjesta, a zbog konstantnih pritisaka i nejasnih uloga napuštaju sustav.

Foto: NSZVO

Hrvatska znanost bez mladih ne može funkcionirati!

Vlada danas javnim službama nudi povećanje osnovice od tri posto, iako su sindikati tražili 15 posto, a očekuju da im se vjeruje da će uredbama koje dolaze uz Zakon o plaćama osigurati dodatan rast.

„Našim asistentima su plaće 15 posto manje od zagrebačkog prosjeka, 30 posto manje od kolega u Sloveniji i barem 30 posto od kolega u privredi. A hrvatska znanost bez nas ne može funkcionirati“, rekla je Josipa Skelin Ilić, poslijedoktorandica na IRB-u.

Važnost mladih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja vide i njihovi mentori.

„Na probleme mladih znanstvenika gledam iz perspektive mentora i mogu vam reći da će biti sve teže naći mlade i motivirane ljude, s obzirom na plaće i vrlo spor te rigorozan put napredovanja. Krajnje je vrijeme da se pobrinemo za mlade u znanosti“, kazala je Matea Nikolac Perković, znanstvena suradnica na IRB-u.

Foto: NSZVO

‘Prvo ljudi, onda oprema, a tek onda prostor’

Prisutnima se obratio i Tvrtko Smital, predsjednik Sindikata, koji je naglasio važnost brige o ljudima.

„Ova država je relativno kompetentna za ulaganje u beton i ciglu. Bilo gdje na ovoj planeti redoslijed važan za uspjeh u znanosti i obrazovanju je: prvo ljudi, onda oprema, a tek onda prostor“, poentirao je Smital.

Saša Ceci, sindikalni povjerenik na IRB-u, istaknuo je kako je 2019. znanstveno i nastavno osoblje štrajkalo za povećanje plaća nenastavnog osoblja – tajnika, računovođa, čistačica. Ovoga puta ideja za prosvjed došla je upravo od nenastavnog osoblja.

„Bez dobro plaćenog asistenta, bez adekvatno cijenjenog znanstvenog savjetnika, bez dobro plaćenih svih koji su između – računovođa i tajnika – sustav ne može funkcionirati. Ljudi su supstanca, a o toj supstanci naša politika ne vodi brigu. Želimo pravednu cijenu rada za sve zaposlenike u sustavu znanosti. U ovom trenutku smo afirmativni i pristojni i nadamo se da nas vlast neće tjerati na to znanstvenici i profesori umjesto u laboratorijima i za katedrama moraju primjerenu cijenu rada tražiti na ulici”, istaknuo je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

Foto: NSZVO

Foto galeriju s prosvjeda možete pogledati na stranici Sindikata znanosti.


Tagovi | Institut Ruđer Bošković | mladi u znanosti | prosvjed