Prosvjedi medicinskih sestara i nezdravstvenih djelatnika: “I MI SMO ZDRAVSTVO!”

03.05.2023. u 11:30 Novosti

Foto: screenshot HRT

Piše: HRT

Nakon liječnika sada prosvjeduju nezadovoljne medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici. Pod motom “I mi smo zdravstvo” održali su polusatni prosvjed ispred 4 bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno- pravnog statusa.

Polusatni prosvjedi održavaju se ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava u Zagrebu, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice. U prosvjednim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružile su se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

Prosvjedi do 12. svibnja

Prosvjede organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošloga tjedna i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto. Sindikati su najavili seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske. Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

galerija prosvjeda ispred KB Merkur


Brankica Grgurić za Dnevnik Nove TV: Apsolutno smo spremni za štrajk !

Predsjednica iz rada Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Brankica Grgurić, 3. svibnja 2023. gostovala je u središnjem dnevniku Nove TV.

Naglasila je da uredba nema veze s kolektivnim pregovaranjem. Kolektivno pregovaranje je proces koji je počeo i koji traje sa zakašnjenjem, a uredba je nešto drugo, to je jednostrani akt Vlade RH.

“Mi stalno razgovaramo s ministrom, naš ministar bi stalno razgovarao i razgovarao. Hvala, ministre! Kako on kaže, hvala na pitanju. Na zadnjem razgovoru on je rekao da nema što dodati, uredba je tu takva kakva jest i on je time završio razgovore. Mi stalno razgovaramo, a rezultata nema. Stalno se nešto dopisuje, a medicinske sestre su uvijek izostavljene. Premijer je jasno rekao da svi nešto traže, mi ne tražimo ništa! Mi trebamo imati plaće za naše radno mjesto, jer nama nitko ništa ne daje i nama ne treba dati, nama treba platiti našu školu i rad i one propise koje su oni propisali, a mi ih ne možemo u praksi primijeniti”, poručila je.

“Mi više ne možemo čekati, mi smo bili strpljivi svih ovih godina i desetljeća. Na kraju krajeva bila je prilika da se uredba donese kako i treba, što je i sindikat tražio i koje koeficijente mi trebamo dobiti. I treba biti jasan neće oni nama dati, oni trebaju platiti naš rad, naše školovanje i posao koji svakodnevno obavljamo”, rekla je Grgurić.

Što se tiče pitanja imaju li podršku liječnika, naglasila je da ona postoji.

“Je li ona javna, tajna, individualna, parcijalna o tome neka liječnici sami kažu koliku nam daju podršku”.

Na pitanje trebaju li se pacijenti pribojavati štrajka naglasila je: “Pacijenti se trebaju stalno pribojavati, usluge koja se obećava nema dovoljno, usluga je uvijek upitna, za vrijeme prosvjeda nitko neće biti uskraćen, ali sve ima svoje vrijeme”, naglasila je.

Ljudi, dosta je ovoga, ovo nisu robovlasnički ugovori, ovo sve ide na robovlasnički sustav, budi rob, radi i šuti. Apsolutno smo spremni za štrajk”, poručila je.

Cijeli prilog pogledajte u nastavku.

 https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/grguric-porucila-da-su-spremni-za-strajk


Anica Prašnjak: Tražimo povećanje plaće za 10 posto, ako neće biti nikakvih pomaka nastavljamo s daljnjim aktivnostima

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak 4. svibnja 2023. u emisiji U mreži prvog,  Hrvatskog radija, govorila je o zahtjevima medicinskih tehničara i sestara koji moraju biti ispunjeni da bi prekinuli štrajk.

Također, u emisiji su gostovali Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, istaknuo je da su prosvjedi legitimni jer je Hrvatska demokratska država te da Vlada trenutno radi na izmjeni uredbe i ponudila je zdravstvenim radnicima i medicinskim sestrama koeficijent od 3 do 5,8 posto, kako navodi, onoliko koliko je bilo u postojećem Zakonu o plaćama u javnim službama.

Prašnjak je kazala da zdravstveni radnici nisu zadovoljni, a da jesu ne bi izašli na prosvjede.

S pozicije medicinskih sestara mogu reći da time nismo zadovoljni. Time smo upozorili da nije pravedno dobiti 3 do 5 posto u odnosu na druge koji su dobili više od 10 posto da ne govorim i preko 20 posto, dodala je.

Pogledajte cijeli razgovor na slijedećem linku.

vijesti.hrt.hr/hrvatska/u-mrezi-prvog-o-prosvjedu-radnika-u-zdravstvu

U Jutarnjem briefingu, Anica Prašnjak je ponovila je zahtjeve prosvjeda da se medicinskim sestrama i tehničarima, ali i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima plaće podignu za 10 posto.

“Nakon niza mirnih prosvjeda pred zdravstvenim ustanovama i velikog prosvjeda u Zagrebu 11. svibnja, sindikati očekuju sastanak s premijerom. Poziv je poslan, još čekamo odgovor. Otkriva kako kuhari i čistačice u bolnicama imaju plaće i manje od 4000 kune zbog čega masovno odlaze iz zdravstva jer lako nalaze poslove u turizmu.” Tvrdi da zbog prosvjeda pacijenti neće biti zakinuti.

„Kako čovjek, humanist i medicinska sestra uvijek imam vjere u ljude dok me ne iznevjere. Tako sada vjerujem da će Vlada prepoznati naš vapaj jer sredstava ima, samo ih treba znati pravično rasporediti. Ako se našim zahtjevima ne udovolji, dogovorit ćemo sljedeće akcije u koje je svakako uključena i mogućnost štrajka. „

Cijelu epizodu Briefinga pogledajte na slijedećem linku.

www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medicinske-sestre-u-hrvatskoj-stvarno-su-potplacene

U N1 Studiju uživo Predsjednica Glavnog viječa ponovila je da nije sindikatima u interesu raditi probleme u sustavu zdravstva. Ako se jedne prepozna, mora se prepoznati i druge.
„Ostalo nas je još 60 tisuća u sustavu, a to nikad ne možemo usporediti s koeficijentom liječnika”, rekla je predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

„Tu nastaje veliki jaz u odnosu prema našim plaćama. To je nedopustivo. Odljev radne snage je kompletan, ne odlaze samo visokoškolovani djelatnici. Mi smo jedan tim koji je potreban za našeg pacijenta. Pacijent nije završio operaciju i on je zatim gotov, tu su i kuhari i spremačice i tehničari. Kad se otvara Pandorina kutija, treba biti jako oprezan. Pandorina kutija je otvorena diljem Hrvatske u svim zanimanjima”, kazala je Prašnjak.

Na slijedećem linku pogledajte emisiju.

n1info.hr/vijesti/prasnjak-ako-ministar-ne-moze-uciniti-nista-znamo-koji-je-sljedeci-korak


Tagovi | bolnice | Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara | prosvjed