Proglas Europske konfederacije sindikata: Bez smrtnih slučajeva do 2030

28.04.2022. u 11:02 Novosti

Europska konfederacija sindikata (ETUC) je 28. travnja 2022. godine pokrenula kampanju za radna mjesta bez smrtnih slučajeva, odnosno “nula smrtnih slučajeva” na radnom mjestu. Svojim proglasom / manifestom za radna mjesta bez smrtnih slučajeva ETUC poziva europske čelnike na konkretne aktivnosti i ispunjenje obećanja vezano za spašavanje života radnika. Proglas su potpisali ministri, članovi Europskog parlamenta, sindikalni čelnici i stručnjaci iz područja zaštite na radu. Potpisali su ga i predsjednici sve tri hrvatske reprezentativne sindikalne središnjice te dr. sc. Darko Palačić iz Visoke škole za sigurnost.

U Proglasu se poziva na širu edukaciju i osposobljavanje u području zaštite na radu, izvještavanje, povećane inspekcije i kazne, kako bi do 2030. godine imali radna mjesta bez smrtnih posljedica. Skoro 30.000 ljudi u EU moglo bi izgubiti živote na radnom mjestu u ovom desetljeću ukoliko se radna mjesta ne učine sigurnijima. Broj smrtnih slučajeva se u prošlom desetljeću blago smanjio iako je taj napredak daleko od stalnog, posebice zbog povećanog broja smrti u 2019. godini.

Prema ETUC-ovoj analizi podataka Međunarodne organizacije rada u svijetu je zabilježeno pola milijuna manje inspekcijskih nadzora iz područja zaštite na radu u odnosu na početak zadnjeg desetljeća. U Hrvatskoj su tako izvršena 17,734 inspekcijska nadzora u 2019 godini, što je za 9,722 nadzora manje (35%) u odnosu na 2011. godinu kada je ukupno odrađeno 27,456 inspekcijskih nadzora.

U Proglasu je naglašeno kako broj smrtnih ozljeda pada, no profesionalne bolesti su u porastu. Oko 100,000 radnika/ica umre svake godine zbog raka uzrokovanog na poslu zbog izloženosti opasnim tvarima. ETUC stoga poziva čelnike EU na dodatne aktivnosti vezane za sprječavanje obolijevanja od raka koji je povezan s radnim mjestom budući da svake godine više od 100.000 radnika izgubi bitku s tom bolešću. Dugi radni sati i psihološki pritisak na poslu uzrokuju srčane bolesti, moždani udar, dovode do depresije i samoubojstva. Loše držanje, ponavljajući pokreti i podizanje teških predmeta uzrokuju bolove u leđima i druge poremećaje mišićno – koštanog sustava. Novi izazovi za zdravlje i sigurnost se pojavljuju zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama te novih oblika rada izvan tradicionalnih radnih mjesta kao što su ubrzano rastući rad od kuće i platformski rad. COVID je pokazao kako je radno mjesto glavni izvor zaraze i doveo je do smrti puno tisuća radnika, pokazujući da moramo biti bolje pripremljeni za buduće pandemije.

Proglasom se ističe potreba usklađenog zajedničkog napora za prevenciju nesreća na radu i profesionalnih bolesti, zaustavljanje izloženosti opasnim tvarima uključujući one koje uzrokuju rak te spremnost za pandemije, dok se fizičko i mentalno zdravlje moraju uzeti kao početne točke kod organiziranja rada i oblikovanja radnog mjesta. Navedeno će zahtijevati aktivnosti na razini EU, nacionalnoj i sektorskoj razini te razini poslodavca. Uz zakonodavne i druge inicijative koje uključuju sindikate i poslodavce, aktivnosti uključuju i povećana edukaciju, osposobljavanje, nadzor prevencije, zaštitu, izvještavanje, inspekciju, provedbu i kazne.

Proglas Europske konfederacije sindikata