Privreda raste 8 posto, a Vlada nudi 2 posto; sindikati zatražili sastanak s premijerom

08.04.2022. u 16:40 Novosti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi održali su u petak, 8. travnja novi krug razgovora o povećanju plaća za 2022. Iako su svi sindikati javnih službi jasno odbili ponudu Vlade o povećanju plaća od svega 2 posto od 1. travnja, što bi na razini cijele 2022. bilo svega 1,5 posto, Vlada je kruto ostala kod svoje ponude.

Pozicija Vlade je socijalno i ekonomski neshvatljiva. Podaci ukazuju da ćemo uskoro ostvariti rekordan broj zaposlenih, stopa nezaposlenosti je relativno niska, a što će ove godine uzrokovati manjak radne snage u zemlji i rast plaća u privredi. Dapače, plaće u privredi su već u siječnju porasle za 8,5 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Tome je doprinio i rast inflacije kojeg poslodavci koji brinu o poziciji svojih radnika i žele ih zadržati pokušavaju pratiti porastom plaća. Naime, inflacija je prema posljednjim podacima iznosila 6,3 posto. Bez obzira na te podatke kao i činjenicu da inflacija pogoduje punjenju državnog proračuna, da je rast BDP-a u prošloj godini bio iznad svih očekivanja i u nominalnom iznosu veći od 13 posto, bez obzira što se u Hrvatsku slijeva velika količina EU novca i što nema nikakvih naznaka da bi ispunjenje zahtjeva Sindikata bilo fiskalni teret za Vladu, ista je umjesto zaštite svojih zaposlenika odlučila pustiti ih na vjetrometini inflacijskih šokova.

Ovakva neshvatljiva pozicija Vlade kao poslodavca za više 170.000 zaposlenih u javnim službama značit će pad realnih plaća tj. kupovne moći od cca 5 posto za sve javne službenike i njihovo zaostajanje za plaćama ostalih zaposlenih u zemlji.

Pritom, da bi stvar bila apsurdna, Vlada ovakvu krutu poziciju od koje ne odstupa ničim nije obrazložila. Nije sindikatima ponudila nikakav jasan i konkretan razlog za svoju poziciju. Sukladno tome, sindikalni pregovarači su zatražili hitan sastanak s premijerom Plenkovićem koji je potrebno potvrditi najkasnije do srijede, 13. travnja. Ako do tog sastanka ne dođe, sindikati javnih službi će u tjednu iza uskršnjih blagdana uputiti najavu štrajka.


Tagovi | povećanje plaća | pregovori o plaćama | sindikati javnih službi