Priopćenje povodom najave nastavka pregovora o visini osnovice za plaće

14.09.2018. u 08:46 Novosti

Matica hrvatskih sindikata izdala je priopćenje za javnost povodom najave nastavka pregovora Vlade RH i sindikata javnih službi o visini osnovice za plaće. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

NAJAVA NASTAVKA PREGOVORA IZMEĐU VLADE RH I SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI O VISINI OSNOVICE ZA PLAĆE

U srijedu, 12. rujna 2018. održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi po pitanju visine osnovice za plaće u javnim službama.

Veći dio sastanka rasprava se vodila po pitanju metodologije kojom bi se trebalo utvrditi koliko plaće u javnim službama zaostaju za drugim plaćama u zemlji, budući da se predstavnici  Vlade ne slažu s metodologijom koja je u tu svrhu do sada korištena u pregovorima. Iako osporavaju metodologiju koja se do sada koristila, predstavnici Vlade nisu izašli s prijedlogom drugačije metodologije te zapravo ni ne žele utvrditi koliko plaće u javnim službama zaostaju za drugim plaćama u RH.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić u nekoliko je navrata naglasio kako Vlada RH smatra da plaće u javnim službama trebaju rasti, ali konkretan prijedlog za povećanje nije iznio. Stoga je za utorak, 18. rujna 2018. najavljen novi sastanak na kojem bi predstavnici Vlade RH pred sindikate trebali izaći s konkretnim izračunima i reći koliko bi točno po njima plaće u javnim službama trebale rasti u narednom periodu. Pregovarački odbor sindikata javnih službi na tome je inzistirao.

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA

Tagovi | Matica hrvatskih sindikata | osnovica za plaće | pregovori | sindikati javnih službi | Vlada RH