Premijerova najava povećanja plaća za 6,12% je pokušaj obmane javnosti na vrlo perfidan način

16.10.2019. u 13:08 Novosti

Povodom premijerovog godišnjeg podnošenja izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru, u kojem je najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, javnosti su se obratili iz Matice hrvatskih sindikata, njezin predsjednik Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka i Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Premijer je uveo novi oblik socijalnog dijaloga, dajući ponudu sindikatima javnih službi prvi puta preko saborske govornice, pri tom u potpunosti ignorirajući već započete pregovore za Temeljni kolektivni ugovor, izjavio je Branimir Mihalinec. Tim činom premijer pokušava prebaciti kontekst na zaposlene u školama kako bi prekinuli štrajk, međutim, povećanje osnovice za plaću svim zaposlenima u javnim i državnim službama jednako, neće riješiti problem radi kojeg su zaposlenici škola u štrajku, štoviše, radi neusklađenih koeficijenata, još će i povećati nesrazmjer plaća, naglasio je Mihalinec i dodao da se štrajk nastavlja po planu, sve dok se na razgovoru s premijerom ne prihvate sindikalni zahtjevi.

Igor Radeka pohvalio je iskorak u povećanju plaća, koji je doduše nedovoljan, ali o tome će se razgovarati tamo gdje je mjesto, a ne preko medija i Sabora. Sindikati će na pregovorima s Vladom iznijeti svoje zahtjeve, a ovo što premijer nudi je „daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji pokazuju da je zaostajanje plaća u javnom sektoru, to je negdje na trećini”. Sindikat znanosti će danas uputiti najavu štrajka, tražeći povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje i predavače u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, najavio je Radeka dodavši kako je ova Vlada unazad tri godine stvorila duboke neravnoteže među pojedinim podsektorima u javnim službama.

O koeficijentima se već dugo raspravlja; dva većinska sindikata u sustavu osnovnih i srednjih škola pokrenuli su akciju za izmjenu koeficijenata još u prosincu 2017. radi čega sada i štrajkaju. „Želimo bolji materijalni status i veća prava. Mi smo najpotplaćeniji u ovom sustavu. Nemojte ponižavati i podcjenjivati one koji podučavaju i odgajaju jer iz podučavanja proizlaze sva ostala zanimanja, kazala je Ana Tuškan.

Vilim Ribić našalio se s premijerovom ponudom od 6,12% koja je čak za 0.01% veća od sindikalnih zahtjeva, jer je to prvi puta u njegovom poslu da Vlada nudi više nego što sindikati traže. Premijerovu ponudu nazvao je politički i politikantski vrlo nekorektnom i opasnom jer šalje poruku poluupućenoj javnosti koja će misliti da je premijer izašao ususret sinidkatima u školstvu, a oni nastavljaju štrajk. „Ovo je politički opasan i nekorektan prijedlog. Ovo nije ispunjenje zahtjeva sindikata. Na to bi se mogao nakačiti HNS da ostanu u Vladi, to je da se obmani politička javnost. ”, rekao je i upitao „gdje su pare?“ pogotovo sada kada se odustaje od smanjenja PDV-a, a nema niti investicija.


Tagovi | Ana Tuškan | Andrej Plenković | Branimir Mihalinec | Igor Radeka | koeficijenti | konferencija za medije | povećanje plaća | štrajk | Vilim Ribić