Pregovori sindikata javnih službi i Vlade RH još nisu započeli

18.04.2016. u 11:52 Novosti

Sindikati javnih službi pozvali su predstavnike Vlade RH na prvi pregovarački sastanak vezan za Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama. Sastanak je trebao biti održan 18. travnja 2016. u prostorijama sindikata. Od strane Vlade, na sastanak je došao samo predstavnik Ministarstva kulture koji je i sam otišao kada je vidio da se niti jedan drugi predstavnik Vlade nije odazvao. Pregovori nisu započeli niti ovaj put.

Predsjednik Velikog Vijeća Sindikata znanosti g. Vilim Ribić, rekao je kako su sindikati inicirali sastanak jer sami odgovorno nastupaju i brinu o teškoćama vezanim za Sporazum te probleme žele riješiti. Međutim, čini im se kako se Vlada bavi drugim pitanjima, unutarnjim odnosima i da nije svjesna težine problema. Naglasio je kako i dalje inzistiraju na prisustvovanju premijera Oreškovića pregovorima kako bi sam upoznao težinu problema, budući da prenošenje informacije iz treće ruke nije učinkovito i često se ne dobiju prave informacije.

Vladi je uz poziv na sastanak upućen i protokol iza kojeg stoji svih osam sindikata javnih službi. Protokol, koji iako ima samo dvije stranice teksta, Vlada nije uspjela pripremiti u mjesec dana, kako se obvezala, dodao je g. Ribić. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske g. Mihalinec rekao je kako će pokušati s Vladom usuglasiti tekst protokola elektronskim putem kako bi idući sastanak započeli njegovim prihvaćanjem. Tim dokumentom će biti regulirani uvjeti sazivanja sastanaka čime će se izbjeći lutanja zbog kojih se već mjesec dana ne pregovara, zaključio je g. Mihalinec.

Uoči sastanka iz Vlade je sindikatima upućeno pismo koje je potpisao potpredsjednik Vlade g. Božo Petrov. Ovim pismom Vlada je predložila termin sastanka između 25. i 29. travnja. Vladino pismo g. Ribić je ocijenio kao puno dobrih namjera i apstraktnih formulacija o važnosti sindikata i socijalnog dijaloga, međutim u ovoj situaciji su potrebna „djela, a ne riječi“, zaključio je Goetheovim citatom, naglasivši kako je vrijeme da se situacija počne konačno rješavati.

Audio zapis konferencije za medije održane povodom predviđenog početka pregovaračkog sastanka poslušajte u nastavku:


Tagovi | pregovori | sindikati javnih službi | Sporazum o osnovici | Vlada RH