Pregovori oko izmjena TKU zapeli na regresu i uskrsnici

25.04.2023. u 09:57 Novosti

foto: screenshot HRT

Drugi sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe održan je 24. travnja 2023.

jutarnji.hr 24.4.2023.:

Predstavnici Vlade odbili su zahtjev 11 sindikata javnih službi o isplati uskrsnice u ovoj godini te su ponudili isplatu novoga prava u idućoj godini, pri čemu bi pregovori o visini uskrsnice počeli na jesen. Time nije prošao sindikalni zahtjev o isplati uskrsnice u ovoj godini i to u iznosu od 100 eura za nečlanove sindikata, odnosno 200 eura za članove. Na drugom po redu sastanku pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju izmjena Temeljno kolektivnog ugovora Vlada nije izašla s iznosom uskrsnice za 2024. godinu, kažu u sindikatima.

Umjesto uskrsnice, pregovarači Vlade ponudili su sindikatima u ovoj godini isplatu razlike regresa za članove i nečlanove sindikata. Ponuda Vlade jest da ta razlika iznosi 20 eura. Regres sada iznosi 232 eura, a prijedlog vladinih pregovarača jest da nečlanovima sindikata regres raste na 250 eura, a članovima sindikata na 270 eura. Sindikalna strana ponudu je nazvala ponižavajućom.

– Razlika od 20 eura između članova i nečlanova sindikata je doslovno poniženje nas kao socijalnih partnera, kao i naših članova. Naš protuprijedlog jest da razlika iznosi 50 eura po pitanju regresa i božićnice. To bi po nama bio minimalni iznos razlike, a ostajemo na prijedlogu da članovi sindikata primaju 200 eura uskrsnice, a nečlanovi sto eura, izjavila je koordinatorica sindikalne strane, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Po njezinim riječima, sindikalna je strana izašla pred Vladu s paketom zahtjeva. Prvi je da pregovori o osnovici plaće počnu već u svibnju, što je Vladina strana odbila uz obrazloženje kako se ekonomske okolnosti nisu drastično promijenile. Drugi zahtjev sindikata jest spomenuta razlika od 50 eura pri isplati božićnice i regresa za sindikalne članove i nečlanove, a treći je uskrsnica s navedenim iznosima za iduću godinu.

– Naš prvi zahtjev je odbijen, a Vladina će strana o ostalima razmisliti do idućeg pregovaračkog sastanka koji bi se trebao održati u prvom tjednu svibnja, kaže Šprem za Jutarnji.

Iz medija:

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sastanak-predstavnika-vlade-i-sindikata-javnih-te-drzavnih-sluzbi-10733616

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sindikalci-ponudu-vlade-nazvali-neprihvatljivom-i-ponizavajucom-zapelo-kod-bozicnice-i-uskrsnice—778307.html

Na prvom sastanaku pregovaračkih odbora održanom 14. travnja 2023. sindikati su tražili isplatu uskrsnice već za ovu godinu u iznosu 100 eura za sve zaposlene u javnim službama te 200 eura za članove reprezentativnih sindikata, međutim Vlada je to odbila.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/prvi-sastanak-pregovarackih-timova-vlade-i-predstavnika-sindikata-10714843


Tagovi | članovi sindikata | pregovori | regres | sindikati javnih službi | Temeljni kolektivni ugovor | uskrsnica | Vlada RH