Pregovori o osnovici za plaće: Vlada napravila iskorak, članovi sindikata će odlučiti

27.10.2022. u 10:14 Novosti

Foto: screenshot HRT

Nakon višesatnog sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH održanog 26. listopada 2022. na temu osnovice za plaće u javnim službama, Vlada je predložila povećanje osnovice za plaće od 6% s 1. listopadom i od 1. travnja za još 2%. Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune u 2022. godini, a povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna u 2023. Dogovoren je i početak formalnih pregovora za osnovicu za 2023. za rujan te godine. S ovom ponudom sindikati će izaći na svoja tijela ili referendume te će članstvo odlučiti prihvaća li je ili ne.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio predstavnicima sindikata javnih i državnih službi na kompromisu. “Mislim da je to u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti, nastojanja Vlade da građanima osigura kvalitetan standard i da pokušamo i kroz ove mjere ublažiti kontekst energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka s kojima smo suočeni. Socijalni dijalog ćemo nastaviti tako da razgovaramo o Zakonu o plaćama, uredbama koje će se donositi, i da u bilo kojem trenutku Vlada, kao i do sada, bude na raspolaganju predstavnicima svih sindikata”, kazao je.

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata i Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poslije pregovora je izjavila da je nakon konstruktivnog razgovora došlo do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Ipak naglasila je da je konačna odluka na članovima sindikata te da će o rezultatima referenduma i izjašnjavanja izvijestiti u ponedjeljak kako bi se moglo u slučaju prihvaćanja ponude potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati te primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine.

Video izjave uoči i nakon pregovora pogledajte na HRT-u na slijedećoj poveznici:

Pregovori su bili tema i emisije Otvoreno u kojoj je gostovao makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin, ministar rada Marin Piletić i predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić:

Otvoreno, 26.10.2022. – Piletić: Postigli smo dobar kompromis; Kroflin: Raste li inflacija, borba se nastavlja

te emisije u U mreži prvog u kojoj su sudjelovali Matija Kroflin, Dubravko Jagić i pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić:

U mreži prvog, 27.10.2022. : Kroflin: Vladina ponuda bitan iskorak od onoga što smo imali na stolu

Tagovi | Andrej Plenković | Matija Kroflin | osnovica za plaće | Otvoreno | pregovori | Sanja Šprem | U mreži prvog