Predstavnici ETUCE-a u Zagrebu održali sastanak sa sindikatima Vertikale obrazovanja

24.02.2023. u 14:54 Novosti

U sklopu službenog posjeta predstavnika Europskog sindikalnog odbora za obrazovanje (ETUCE) Republici Hrvatskoj, 23. veljače 2023. održan je sastanak sindikata Vertikale obrazovanja koji je predvodila Sanja Šprem, predsjednica Matice te Sindikata hrvatskih učitelja, ujedno članica Odbora ETUCE-a u kojem predstavlja i zastupa interese hrvatskih obrazovnih sindikata.

ETUCE je krovna sindikalna europska organizacija za područje obrazovanja, a koja trenutno okuplja 125 sindikata obrazovanja s više od 11 milijuna odgojno-obrazovnih radnika. U ime ETUCE-a sastanku su nazočili Susan Flocken, direktorica ETUCE-a za Europu i Branimir Štrukelj, potpredsjednik ETUCE-a.

Sastanak je održan s ciljem podizanja atraktivnosti učiteljske profesije.

Na sastanku je sudjelovalo 17 predstavnika 5 reprezentativnih sindikata: Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sindikat hrvatskih učitelja te predstavnice Matice hrvatskih sindikata.

Susan Flocken, podržala je udružene sindikate u njihovim nastojanjima za osiguravanje boljih uvjeta rada, položaja i plaća zaposlenika, sigurnosti na radu, zapošljavanja, edukacija te inkluzije i jednakog pristupa obrazovanju. Održala je prezentaciju o organizaciji, viziji i akcijskim planovima ETUCE-a za naredno razdoblje te pojasnila kako udruženi sindikati preko ETUCE-a mogu utjecati na donošenje odluka na razini najviših institucija Europske unije.

Na sastanku je, između ostalog, ukazano na potrebu većeg stupnja suradnje i socijalnog dijaloga te uvažavanja struke kao nositelja reformi. Sanja Šprem će zajedničke zaključke te probleme i potrebe unutar obrazovnog sustava predstaviti na sastanku ETUCE-a koji će biti održan u ožujku 2023. godine u Bruxellesu, a koji će doprinijeti implementaciji kvalitetnijih rješenja na razini EU.


Tagovi | Branimir Štrukelj | ETUCE | Sanja Šprem | Susan Flocken | učitelji | Vertikala sindikata obrazovanja