Predsjednik Republike odlikovao Krešimira Severa, Mladena Novosela i Vilima Ribića

30.04.2022. u 12:25 Novosti

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Video snimku dodjele možete pogledati na stranicama HRT-a: HRT: Milanović odlikovao Severa, Novosela i Ribića

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Redom Stjepana Radića, za dugogodišnji sindikalni rad i zasluge u borbi za socijalna prava radnica i radnika, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića.

„Vi i ja, koji smo ne jednom bili sa suprotnih strana barikada, imamo jednu zajedničku stvar. Naime, ni ja nisam nikada odlikovan ni od koga. A niste ni vi. Za mene je kasno, za vas još uvijek nije i drago mi je da mogu ispraviti tu čudnu okolnost. Odlikovanje ne dobiva baš svatko i mi se trudimo da budu neki kriteriji. Kada je u pitanju javni doprinos to je uvijek pomalo arbitrarno, ja od toga ne bježim“, rekao je predsjednik Milanović na svečanosti dodjele odlikovanja upriličene u Uredu Predsjednika Republike povodom skorog Međunarodnog praznika rada.

Sindikalnim predstavnicima rekao je da vode jako tešku borbu jer se danas, za razliku od prije 50 ili 60 godina, ne zna gdje im je suparnik. „Sada je to puno teže i zato se toliko mučite, posebno vi koji ste više aktivni u privatnom sektoru, da u tom hibridnom sukobu prepoznate gdje je problem i da ne govorite u vjetar“, dodao je.

Sindikalistima koji djeluju u javnom sektoru poručio je da budu uporni, ali i razumni i milostivi prema svakoj vlasti, „jer vlast, i najgora vlast bi najradije zadovoljila potrebe svojih zaposlenika i išla se baviti drugim stvarima. Kako koja i kako čime. Ali kada bi mogla, svaka vlast bi prvo povećala plaće 50 posta i onda se bavila javnim, privatnim ili mutnim poslovima, kako koja“, rekao je predsjednik Milanović.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U ime odlikovanih sindikalnih predstavnika na dodijeljenim odlikovanjima zahvalio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Čestitavši najprije Prvi svibanj, Međunarodni praznik rada, gospodin Ribić zahvalio je Predsjedniku na dodijeljenom odlikovanju kazavši kako ga sindikalisti nisu očekivali. „Mi govorimo govorom strasti. To je sindikat, sindikat se ne može boriti protiv laži i nepravde, a da nije u strasti. Mi jako dobro razumijemo koliko je konflikt važan i koliko ubrzava rješavanje mnogih pitanja i problema“, rekao je.

„Vidim koliko sada Hrvatska griješi u njezinom najvažnijem pitanju, a to je iseljavanje, jer nismo u Bruxellesu spremni uči u konflikt oko tog pitanja, zajedno s istočnim i jugoistočnim zemljama. Nećemo govorom diplomacije promijeniti nešto što nam razara nacionalnu supstancu. Nas u sindikatu to boli, a nemamo moći da na to utječemo i izvršimo promjene“, rekao je Ribić dodavši kako su sindikalisti i s predsjednikom Milanovićem bili u konfliktu nekoliko puta dok je bio premijer. „Nažalost, mogu reći, mi smo bili u pravu. Prepoznali smo koliko je opasna politika rezanja i štednje, ekonomski gledajući, koja je dovela do iseljavanja ovoliko puno ljudi. Ali konflikt razdvaja ljude na prvi pogled, a samo mudri ljudi mogu vidjeti da u konfliktu postoji zajednički nazivnik“, zaključio je.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti dodjele odlikovanja sindikalnim predstavnicima bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton. (Ured predsjednika RH)

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić


Tagovi | Krešimir Sever | Mladen Novosel | odlikovanje | Vilim Ribić | Zoran Milanović