Prašnjak u Dnevniku: Spremni smo za akcije, sve će biti u skladu sa zakonom

18.10.2022. u 11:24 Novosti

Foto: screenshot HRT

Uoči novog kruga pregovora sindikata javnih službi i Vlade RH o osnovici za plaće u javnim službama, u Dnevniku HRT-a 17. listopada 2022. gostovala je predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

Vijest s gostovanja prenosimo s HRT-a, a na slijedećem linku pogledajte VIDEO SNIMKU:

Sindikati su danas poručili da su spremni na sve sindikalne akcije, a koje su već u pripremi.

Na što su sve spremni, u Dnevniku je odgovorila Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

– Mi smo spremni na sve akcije koje su zakonom dopuštene. Sindikati organiziraju industrijske akcije, prosvjede, štrajkove i sve ostalo. Sve što odlučimo mi u 11 sindikata javnih službi.

Dodaje da su u razgovorima s članstvo te da imaju naznake kako će se sve odvijati i kakvi će odazivi biti.

– U bolnicama to nije baš tako jednostavno kao u nekim drugim službama, no imamo iskustva iza sebe, znat ćemo to odraditi kako to zakon bude dopuštao, dodaje.

Prašnjak dodaje da je točan podatak da u sustavu nedostaje oko četiri tisuće medicinskih sestara.

– Sustav počiva na entuzijazmu, predanosti naših ljudi svojem pozivu i profesiji. Osoblje je već vrlo umorno, iako pacijenti dobivaju sve što mi je potrebno. Očekujemo u pregovorima da ih se barem vrednuje kroz taj materijalni dio. Da im se nadoknadi barem tako, kada već nedostaje četiri tisuće ljudi, ističe.

Ovaj broj je jako velik.

– Cijelo vrijeme govorimo da se povećaju upisne kvote, da se ljudima daju stipendije, da ih se potakne na ovaj zahtjevan i častan poziv. Nažalost, još uvijek nema sluha od nadležnih. Nadamo se da će progledati, kaže čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Na upit kolika bi bila pristojna plaća za rad jedne medicinske sestre ili zaposlenika u zdravstvu, Anica Prašnjak odgovara.

– Svakako bi pristojna plaća bila da se pokriju svi životni troškovi, da se pokriju krediti, da se može normalno funkcionirati kao što je to u drugim europskim zemljama. Da ležerno možete otići na godišnji odmor, u kazalište, da djeci možete priuštiti torbe… Da možete kuću popraviti, da možete ogrjev nabaviti. Da možete biti neopterećeni time hoćete li sutra imati za kruh, mlijeko, ulje ili režije, zaključuje.


Tagovi | Anica Prašnjak | HRT Dnevnik | javne službe | osnovica | pregovori | sindikalne akcije