Poziv na prvosvibanjski prosvjed

25.04.2014. u 10:57 Novosti

Javni prosvjed će se održati u četvrtak, 1. svibnja 2014. godine. Započet će okupljanjem u Radničkoj cesti 42 u Zagrebu, od 08:30 do 09:30 sati. Nakon snimanja milenijske fotografije i prigodnog programa slijedi prosvjedna povorka do ulaza u park Maksimir. Predviđeni završetak prosvjeda je oko 12 sati.

 

Drage kolegice i kolege!

U zemlji vlada sveopće razočaranje, nesigurnost, strah i pesimizam. Vlada svojom krivom ekonomskom politikom i ustrajanjem na besmislenim mjerama štednje stalno mrcvari građane, povećava se nezaposlenost, proizvodnja stalno pada, a siromaštvo i razlike u društvu se povećavaju. Nezaposleni ne mogu pronaći posao, a zaposleni su u stalnom strahu od gubitka posla i daljnjih rezanja plaća. Sve mjere koje Vlada provodi usmjerene su isključivo na obespravljivanje radnika, rezanje prava i uvjeta rada. Ni ne pomišlja se na to da bi teret krize jednako, a možda čak i više, trebali snositi i oni najbogatiji u društvu. Njih nisu još ni zahvatili! Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva provodi se kroz fleksibilizaciju tržišta rada, ponovno na leđima već ionako obespravljenih i potplaćenih radnika, dok ozbiljnim gospodarskim planovima, investicijama i reformama nema niti traga. Europska unija još uvijek nam nije donijela ništa dobro. Sustavno se ruši cijena rada u zemlji, bez opravdanih razloga otkazuju se kolektivni ugovori, bez imalo skrupula gaze se međunarodne konvencije, zakonima se derogiraju kolektivni ugovori i uskraćuju prava ugovorena u njima. Hrvatsko pravosuđe pri tome je iznimno neefikasno i sporo. Zakonima se slabe i razaraju i sindikati, blokira se i ograničava kolektivno pregovaranje i pravo na štrajk. Promjenama u radnom zakonodavstvu danas se ruši čak i osmosatno radno vrijeme, ono za što su se radnici diljem svijeta davno borili i prolijevali krv. Radnička cesta u Zagrebu pretvorena je u kapitalistički Wall Street. Radnička cesta sada je simbol propalih tvrtki i bivših radnika koji svakim danom sve više povećavaju brojku nezaposlenih u našoj zemlji. U zaštitu tih vrednota, radnika i budućnosti ove zemlje očito neće stati nitko osim sindikata. Sindikati i njihovi članovi jedini su otpor i prepreka ovakvoj politici, nepravdi i gaženju socijalne države, i zato ih valjda i treba slomiti!

 

CILJ PROSVJEDA! Cilj ovog prosvjeda, kojeg zajednički organiziraju četiri sindikalne središnjice, jest poručiti vladajućoj koaliciji da hrvatski građani ne mogu više podnositi njihovu bahatost, bešćutnost, nestručnost i nesposobnost! Nemojmo mirno gledati kako ovu zemlju, nas i našu djecu vode u bespuće i propast! Javno ćemo im poručiti da su potrošili sve kredite i da više nemaju nikakav legitimitet, ni moralni, ni stručni! Poručit ćemo i svim budućim vladama da nećemo odustati i da će i oni morati odstupiti ako se okrenu protiv onih koji su ih izabrali, onih koji su im dali povjerenje i mandat da odlučuju!

 

STOGA! Matica hrvatskih sindikata, kao i ostale sindikalne središnjice, pozivaju Vas da se odazovete na najavljeni javni prosvjed, kako bismo iskazali naše nezadovoljstvo i vladajućima poručili da nam je dosta i da je došlo vrijeme za ozbiljne promjene!

Srdačno vas pozdravljamo!

Za Maticu hrvatskih sindikata

Vilim Ribić, predsjednik, v.r. Mirela Bojić, glavna tajnica, v.r.

 

JAVNI PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U ČETVRTAK, 1. SVIBNJA 2014. GODINE! ZAPOČET ĆE OKUPLJANJEM U RADNIČKOJ CESTI 42 U ZAGREBU, OD 08:30 DO 09:00 SATI. NAKON SNIMANJA MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I PRIGODNOG PROGRAMA SLIJEDI PROSVJEDNA POVORKA RADNIČKOM CESTOM, AVENIJOM MARINA DRŽIĆA, ŠUBIĆEVOM I MAKSIMIRSKOM ULICOM, DO ULAZA U PARK MAKSIMIR. PREDVIĐENI ZAVRŠETAK PROSVJEDA JE OKO 12:00 SATI.