Poziv na prvosvibanjski prosvjed u Sisku!

22.04.2015. u 16:30 Novosti

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u organizaciji pet sindikalnih središnjica predstavljen je moto ovogodišnjeg prvosvibanjskog prosvjeda: “Za spas industrije i radna mjesta”. Čelnici sindikalnih središnjica na prosvjed su pozvali sve građene kako bi na prosvjedu dali potporu za očuvanje i razvitak hrvatske industirije. Prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada sindikalne će središnjice ove godine organizirati u Sisku. Zašto Sisak? Hrvatska industrija od početka devedesetih godina doživjela je brojne udarce; stradala je u ratu, uništavana je u pretvorbi i privatizaciji, a sada je želi dokrajčiti katastrofalna ekonomska politika. Upropaštene su metalna i drvna industrija, tvornice tekstila i kože. Uništavački pohod sada kreće i na jedino što je preostalo; prerađivačku, naftnu i petrokemijsku industriju. Sisak je prošao kroz sve faze ovog gospodarskog uništenja. Radi loših politika taj grad je od proizvodnog diva postao grad napuštenih tvornica i otpuštenih radnika. To ne mora biti tako. Sisak, kao i ostatak Hrvatske, ima veliki potencijal postati proizvodna sila kakva je bio prije devedesetih godina. Ima prirodne resurse, postrojenja koja čekaju obnovu i prije svega vrijednog radnika koji svojim rukama može sve to podići. Ove godine prosvjedom u Sisku – simbolu hrvatske industrije, podsjetit ćemo na hrvatske razvojne potencijale i na opasnost od loše ekonomije koju vodi naša Vlada i tako vodi u propast i ovo malo što je od industrije ostalo. Pružit ćemo podršku tamošnjim nezaposlenima i zaposlenima čija je radna budućnost neizvjesna. Podsjetit ćemo i na ostale hrvatske gradove čiju su proizvodnju godinama sustavno uništavale pogrešna politika i pohlepa. Zatražiti ćemo hitan zaokret postojeće gospodarske politike u smjeru spašavanja hrvatske industrije i hrvatskog radnika jer zapamtimo: nema razvijene zemlje bez razvijene industrije i nema radnih mjesta bez proizvodnje!

Prvosvibanjski prosvjed je i najbolja prigoda za izražavanje našeg nezadovoljstva svim udarima na hrvatskog radnika počevši od sustavnog derogiranja kolektivnih ugovora, protupravnog uskraćivanja prava, rastakanja demokratskih instituta i sramotnih presuda Ustavnog suda. Uslijed jako teške gospodarske i socijalne situacije u zemlji, Matica hrvatskih sindikata, kao i ostale sindikalne središnjice, pozivaju Vas da se odazovete na najavljeni javni prosvjed, kako bismo zajedno i solidarno ukazali na probleme i iskazali našu zabrinutost za budućnost ove zemlje!

JAVNI PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U SISKU, U PETAK, 01. SVIBNJA 2015. GODINE!
OKUPLJANJE ĆE BITI NA PROSTORU GRADSKE TRŽNICE KONTROBA U SISKU, OD 09:00 DO 10:00 SATI. U 10:00 SATI PROSVJEDNA ĆE POVORKA KRENUTI PREMA PROSTORU VELIKOG KAPTOLA, GDJE ĆE SE PROSVJED ODRŽATI. PREDVIĐENI ZAVRŠETAK PROSVJEDA JE OKO 11:30 SATI.

U prilogu možete preuzeti poziv na prosvjed i upute za sudionike prosvjeda.


Tagovi | prvosvibanjski prosvjed