Potpisan privremeni Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

10.03.2017. u 13:48 Novosti

U četvrtak, 9. ožujka u prostorima Sindikata znanosti održano je potpisivanje privremenog Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama. TKU je potpisan na rok do 1. kolovoza 2017. uz produženu primjenu pravnih pravila do 1. studenog 2017.

Detaljnije u tekstu Hine koji prenosimo s portala N1info:

Potpisan privremeni kolektivni ugovor za rad u javnoj službi

Članovi Vladinog i sindikalnog pregovaračkog odbora potpisali su u četvrtak privremeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama na rok do 1. kolovoza, odnosno produžene primjene do 1. studenoga kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika prema dosadašnjem TKU koji istječe 12. ožujka.

Voditelj Vladinog pregovaračkog odbora i ministara rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić nakon potpisivanja izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa sindikatima javnih službi i potpisanim “kratkim” Temeljnim kolektivnim ugovorom s rokom važenja do 1. kolovoza ove godine, odnosno u produljenoj primjeni do 1. studenoga.

Razgovori o novom TKU mogli bi krenuti početkom svibnja, a prije toga će se ponovno utvrditi reprezentativnost sindikata javnih službi, što bi trebalo učiniti što prije jer o tome ovisi početak razgovora o novom TKU, rekao je Ćorić.

Upitan za komentar postupka školskog sindikata Preporoda, koji nije potpisao kratki TKU, Ćorić je rekao kako je zatečen time no da uvijek postoje oni koji ne drže da je postignuti dogovor adekvatan. Rekao je da bi o razlozima trebalo pitati predsjednika toga sindikata Željka Stipića.

Čvrsto vjerujem da ćemo u idućoj fazi i pregovaranju o novom TKU postići puni koncenzus pregovaračkih odbora Vlade i sindikalne strane, istaknuo je Ćorić.

U ime sindikalnog pregovaračkog odbora Vilim Ribić izrazio je zadovoljstvo da su, kako je rekao, Vlada i ministar poslušali glas razuma i da nije zaživjela ideja o reguliranje prava pravilnicima u oko 2000 ustanova, jer su sindikati upozoravali da bi se time stvorio kaos u sustavima, koje sindikati dobro poznaju. Na to smo upozoravali s dobrom namjerom, no trebalo je malo više vremena da se to shvati i danas smo dobili privremeni, prijelazni TKU, kako bismo odmah nakon potpisivanja mogli pristupiti pregovorima o novom cjelovitom TKU, rekao je Ribić.

Smatra da “vjerojatno nitko osim ministra Ćorića” nije iznenađen što Stipić nije potpisao TKU. Iako se, kazao je, o meritumu KU uopće nije pregovaralo, nego kako premostiti “cajtnot” zbog isteka starog, Stipić tvrdi u medijima kako nismo ništa ispregovarali. “Postoje šarlatani i u sindikatu, a ne samo u politici i u medijima,” ustvrdio je Ribić, dodavši kako mu nije jasno da to dio medija ne razumije i da postoje oni koji su fascinirani takvim šarlatanskim radom.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić rekao je da je bitno da su zadržana prava do 1. kolovoza, posredno do 1. studenoga i da su stvoreni uvjeti za kvalitetne pregovore. Rekao je da se nada još kvalitenijem kolektivnom ugovoru.

Međusobni sukobi unutar sindikatu su sporedni, bitna su prava 180.000 zaposlenika u javnom sektoru, istaknuo je Babić. Svi su na početku govorili kako je bitno zadržati postojeću razinu prava, što smo i zadržali zahvaljujući međusobnom razumijevanju pregovaračkih odbora, istaknuo je i dodao da je Liječnički sindikat predlagao upravo takvo rješenje. Zaposlenici u javnom sektoru će konzumirati svoja prava do 1. studeunoga i osiguran im je regres, naglasio je Babić.

Babić vjeruje da će se izgladiti nesporazum unutar sindikata. Dodao je kako bi bilo bolje da je i Stipić potpisao, ali ne osporava njegovo pravo na nepotpisivanje. (Hina)

 


Tagovi | sindikati javnih službi | Temeljni kolektivni ugovor | Tomislav Ćorić | Vlada RH