Potpisan Dodatak III. Temeljnom kolektivnom ugovoru

26.10.2023. u 09:25 Novosti

foto: vlada.gov.hr

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 25. listopada 2023. potpisani su Dodatak III. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatak III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojima je povećana osnovica za obračun plaće za pet posto i ugovoren rast božićnice u visini 300 eura, a prvi put je ugovorena uskrsnica u iznosu od 100 eura.

Osnovica plaće za listopad, koja će biti isplaćena u studenome raste s 902 na 947 eura bruto. Povećana božićnica bit će isplaćena u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja.

Ministar rada Marin Piletić najavio je donošenje uredbi prema novom zakonu o plaćama koje će imati učinak kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto. Uz povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta s 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, rekao je ministar.

Ukoliko zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice.

Koordinatorica pregovaračkog tima sindikata javnih službi te predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem rekla je da je učinjen korak naprijed u ostvarenju zajedničkih zahtjeva za stalnim rastom plaća. Slijedi veliki posao socijalnih partnera na uredbama za koeficijente, jer se njima pozicioniraju sa plaćama unutar sustava.


Tagovi | božićnica | Dodatak III TKU | osnovica za plaće | Sanja Šprem | uskrsnica