Podrška štrajku raste i poprima općedruštveni karakter

22.11.2019. u 14:20 Novosti

(HINA) Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poručio je u petak kako štrajk obrazovnih radnika poprima općedruštveni karakter i podržava ga sve veći broj građana, a sedam fakulteta razmišlja o mogućnosti štrajka nenastavnog osoblja sve do ispunjenja zahtjeva.

“Ovaj štrajk i nezadovoljstvo učitelja, profesora, nenastavnog osoblja u sustavu znanosti poprima općedruštveni karakter. Podrška javnosti je izrazito velika, ljudi su prepoznali da je ovo iznimna nepravda, koja se radi samo u sustavu obrazovanja i znanosti”, poručio je predsjednik Velikog vijeća Igor Radeka na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je nezadovoljstvo u pojedinim sindikalnim podružnicama toliko veliko da žele i u radikalnije akcije.

“Jučer smo na našem središnjem tijelu dali podršku nekolicini ustanova da nenastavno i neznanstveno osoblje ide u štrajk do ispunjenja zahtjeva”, kazao je Radeka, no nije htio otkriti koje su to ustanove.

Zaposleni u sustavu visokog obrazovanja štrajkaju danas i u ponedjeljak. Radeka je kazao kako u pravilu štrajkaju jednom tjedno, ali da su otvoreni za mogućnosti onih koji mogu i žele više.

Filozofski fakultet u Zagrebu jedini je javno objavio da će štrajkati i nakon ponedjeljka, to jest do ispunjenja zahtjeva.

Taj je fakultet priopćio kako će za vrijeme štrajka o održavanju nastave odlučivati pojedini profesori, te kako neće raditi referada, knjižnica, tajnice odsjeka i ostale službe.

“Premijer inzistira, zaobilazi i manipulira podacima, odbija riješiti problem u našem sektoru. Zato se pridružujemo školskim sindikatima na prosvjedu u ponedjeljak u Zagrebu, gdje ćemo aktivno dati doprinos cijeloj akciji. Ona je puno veća od 6,11 posto, ide za zaštitu dostojanstva obrazovanja i sustava znanosti, što je vitalni interes svih građana”, naglasio je Radeka.

Osvrnuo se i na jučerašnje pregovore s Vladom oko osnovice plaće u temeljnom kolektivnom ugovoru. “Nažalost Vlada je došla potpuno nespremna usprkos vrlo jasnom dogovoru prije tjedan dana”, kaže Radeka.

“Sindikati državnih službi potpisali su sporazum koji nije neki spektakularan pomak u odnosu na ono što je premijer već ranije nudio. To je 250 kuna više za božićnicu, 250 kuna više za regres, stotinjak kuna za darove za djecu. To je ta spremnost Vlade za rješavanjem ozbiljnih strukturnih problema. To je za nas potpuno neprihvatljivo”, ustvrdio je Radeka.

Ribić: Političari kao da udišu eterične pare

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je njihov doprinos ovom spektakularnom štrajku postavljanje i izrada jumbo plakata po prometnicama. “To je aktivnost u zajedničkom interesu”, dodao je.

“Jučer na pregovorima je ministar Marić isto pričao o tome kako se mi bavimo politikom, i zanimljivo kaže: ‘Vi niste nikad ovakav štrajk napravili SDP-u’. Ta paranoičnost politike, to oni kao da udišu eterične pare, pa onda naglo počnu misliti da su samo oni važni”, ironično je komentirao Ribić.

Odgovorio mu je da su dva mjeseca prije izbora 2015. godine imali petodnevni štrajk u cijelom sustavu obrazovanja, i to u vrijeme SDP-a.

“Ista priča se dogodila kada je bio referendum za ’67 je previše’, i optuživali nas da za vrijeme SDP-a nismo imali referendume, a imali smo dva senzacionalna referenduma za ‘outsourcing’ i za spas autocesta”, podsjetio je Ribić.


Tagovi | štrajk na fakultetima