Počinje prikupljanje potpisa protiv outsourcinga

04.06.2014. u 08:51 Novosti

17 sindikata državnih i javnih službi najavilo je početak dvotjedne akcije prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o zakonu protiv outsourcinga pratećih poslova u javnom sektoru.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod; Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi; Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a; Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog Cestarskog sindikata.

Za više informacija prenosimo članak objavljen na portalu narod.hr, a donosimo i audio snimku konferencije:

4.6.2014. – Konferencija za medije sindikata državnih i javnih službi

PRIKUPLJANJE POTPISA

Sindikati i građani u zajedničkoj borbi protiv outsourcinga

Sutra od 9 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, započet će dvotjedna akcija prikupljanja 375 tisuća potpisa kojima će se aktualnu vlast primorati na odustajanje od provedbe outsourcinga u javnom sektoru, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“ Željko Stipić na konferenciji za medije s temom “Sindikati i građani u zajedničkoj borbi protiv outsourcinga”.

U akciji sudjeluju članovi 17 sindikata, njih 125 tisuća, s ciljem zaštite općih interesa svih građana,”kako se ne bi nešto što je dobro i relativno jeftino, prometnulo u lošije i skuplje”, istaknuo je Stipić te dodao da outsourcingom bogati postaju bogatiji, a najugroženiji još siromašnijima.

“Ovo je čin političkog bezumlja i političke elementarne nepogode”, kazao je Stipić te dodao da je potrebno “zajedničko odupiranje neodgovornim političarima i gramzljivim privatnicima”.

“U svakoj zemlji mora postojati socijalni minimum, a ako odumre nastupa zakon džungle”, istaknuo je Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

“Ovaj put se ne borimo za plaće, ni za kolektivne ugovore, nego da ljudi ostanu u sustavu i ne završe na cesti te da u javnim ustanovama ne ostane nered”, Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Outsourcing bi bio posljednji čavao u lijes demokratskoj ravnoteži socijalne države”, smatra Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Dobru vijest iz Europe, o potpori hrvatskim sindikalistima, svih sindikalnih čelnika Unije na konferenciji je iznijela Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, dodajući da je zaključak europskih kolega o outsourcingu-backsourcing.

Solidarnost ništa ne košta, dovoljan je potpis građana, da ovoj zemlji pokažemo da građani žele i dalje javni servis pod jednakim uvjetima za sve, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Vezano uz outsourcing, sutra će u Zagreb stići i Martin Romer, predsjednik ETUCE-a, te se pismom obratiti hrvatskoj vladi.

19. lipnja, kada akcija udruženih sindikata te pozvanih građana i nevladinih udruga završava, očekujemo priču sa sretnim završetkom, zaključio je Stipić.

Izvor: narod.hr