Počinje bitka za spas neposredne demokracije u Hrvatskoj

29.05.2015. u 13:10 Novosti

Predstavnici referendumske inicijative najavili su službeni početak prikupljanja potpisa već od petka u ponoć na centralnim gradskim trgovima u Zagrebu i Osijeku te na splitskoj Rivi, a predstavili su i informativni video spot kojim se građane poziva da daju potpis za inicijativu.

Detaljan izvještaj dostupan je na portalu PolitikaPlus, a mi ga ovdje prenosimo u cijelosti:

U PONOĆ

Noćas počinje prikupljanje potpisa za očuvanje referenduma

Počinje prikupljanje potpisa za očuvanje prava na referendum u organizaciji 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva na središnjim trgovima ..

Autor: PolitikaPlus/Hina

Večeras, točno u ponoć počinje prikupljanje potpisa za očuvanje prava na referendum u organizaciji 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva na središnjim trgovima u tri velika hrvatska grada Zagrebu, Split i Osijeku, a zatim i u ostalima diljem Hrvatske i trajat će do 13. lipnja u ponoć, izvijestila je u petak na konferenciji za novinare koordinatorica Mirela Bojić.

Naglasila je kako je to bitka za spas neposredne demokracije u Hrvatskoj i istaknula kako su sigurni da će prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi za buduća vremena sačuvali referendum kao njezin instrument koji građani moraju imati kako bi spriječili vlast da donosi odluke protivne njihovim interesima. Bojić je podsjetila kako su zahtjevom za referendumima o “outsourcingu” spasili 27.000 radnih mjesta te o zabrani koncesioniranja autocesta sačuvali ih od prodaje.

Institut referenduma mora biti pristupačniji građanima tako da se smanji broj potrebnih potpisa na 200.000 i da se i dalje mogu prikupljati na javnim mjestima, a ne samo u uredima državne uprave.

Bojić je pozvala sindikate, udruge civilnog društva i građane da podrže inicijativu jer je to u zajedničkom interesu i da se čuje glas naroda, a ne da Ustavni sud i institucije na Trgu svetog Marka “odlučuju umjesto nas”. Na web stranici www.necetebeznaroda.hr naveden je popis mjesta na kojima će se prikupljati potpisi, kazala je Bojić.

Također je rekla, odgovarajući na novinarski upit, kako bi Ministarstvo uprave trebalo dati podatak koliki je potreban broj prikupljenih potpisa. Na konferenciji je prikazan i tv spot koji će se prikazivati na tv postajama i pozivati građane da svojim potpisima podrže inicijativu.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da su dobili pozitivne odgovore na zahtjeve koje su uputili klubovima saborskih zastupnika – HDSSB-a, Hrvatskih laburista- stranke rada i Kluba HDZ-a, a podržava ih i Nezavisna lista Most.

U međuvremenu je, kaže, stigao i odgovor Ustavnog suda koji je rekao kako pitanje koje su mu uputili sindikati nije pogodno za ocjenu ustavnosti.

IZ SDP-a se nisu očitovali, rekao je Stipić te pustio snimku izlaganja predsjednika stranke Zorana Milanovića u Hrvatskom saboru, od prije pet godina – 16. lipnja 2010. tada kao oporbenog političara koji je najavio da će kada preuzmu vlast smanjiti broj potrebnih potpisa birača na pet posto. Najavio je kako će po završetku prikupljanja potpisa transparentno objaviti troškove i izvore financiranja, napominjući kako se financira iz sindikalne članarine te da iza njih ne stoji ni jedna politička opcija.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako zemljom vlast vlada na temelju glasova birača a u interesu onih koji su joj financirali kampanju, suprotno temeljnim postavkama demokracije da je to vladavina većine uz zaštitu manjine. Demokracija u nas znači obrnuto – vladavina manjine poništava volju većine, drži Ribić.

Referendumskom inicijativom građani žele javno poručiti da žele odlučivati o pitanjima koja ih se tiču i da referendum bude korektiv vlasti, jer se u tome pokazao kao najučinkovitije sredstvo, rekao je koordinator Enes Ćerimagić.

Potpisi će se prikupljati u 86 gradova, na 168 lokacija uz sudjelovanje 246 koordinatora.

Poslušajte audio zapis konferencije za medije:

29.5.2015. – Konferencija za medije inicijative Za referendum!

Tagovi | konferencija za medije | Za referendum!