Pilot program za učinkovitiju aktivaciju nezaposlenih na tržište rada

22.07.2019. u 09:09 Novosti

Matica hrvatskih sindikata u partnerstvu s Gradom Šibenikom provodi projekt „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“. Navedeni projekt svojevrstan je nastavak prethodno uspješno provedenih projekata u okviru poziva Jačanje socijalnog dijaloga.

Projekt cilja ka podizanju kvalitete socijalnog dijaloga kroz provedbu kampanje za aktivnu participaciju. U sklopu projekta izrađen je pilot program za lokalnu zajednicu Grada Šibenika, a usmjeren je na učinkovitiju aktivaciju nezaposlenih na tržište rada. Cilj programa je da se nezaposlenim osobama olakša položaj na tržištu rada kroz jačanje i stjecanje znanja i iskustava. Program izravno utječe na jačanje kompetencija nezaposlenih na način da postanu konkurentniji i lakše zapošljivi, da nauče kako ostvariti potencijale koje posjeduju te ostvare svoju punu afirmaciju na tržištu rada.

U Šibeniku je u četvrtak 18. srpnja 2019. održana posljednja radionica od ukupno sedam radionica pilot programa. Kroz radionice su se sudionicima približili pojmovi poduzetništva i (samo)zapošljavanja, upoznali su s aktivnostima Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR-a) kao i mjerom: Garancija za mlade. Također, sudionici su savjetovani kako napisati kvalitetan životopis i motivacijsko pismo, primjereno se predstaviti poslodavcu i ostaviti što bolji dojam na razgovoru za posao. Na radionicama se predavalo i o važnosti prilagodbe i adaptacije radu u timu, potaknulo se sudionike da budu proaktivni, razviju empatiju (suosjećanje), izgrade pozitivan stav te da usavrše svoje komunikacijske vještine. U provedbi radionica korištene su različite metode poput praktičnih vježbi, grupnog rada, rasprave i brainstorminga. Na sedam radionica je  sudjelovalo ukupno 38 od planiranih 15 sudionika. Osim toga, pilot program bit će diseminiran prema 10 gradova u Republici Hrvatskoj s izraženim problemima na tržištu rada.

Osnažila se suradnja sindikata i Grada Šibenika u provedbi pilot programa koji pridonosi implementaciji aktivnih politika za zapošljavanje i povećanju stope zapošljavanja u lokalnim sredinama.

 


Tagovi | Aktivacija nezaposlenih na tržište rada | EU projekt | Europski socijalni fond | Grad Šibenik | Matica hrvatskih sindikata | Pilot program | socijalni dijalog