Parafiran TKU za javne službe

28.11.2017. u 15:28 Novosti

Nakon višesatnih pregovora na zadnjem je pregovaračkom sastanku usuglašen i parafiran konačni tekst Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Službeno potpisivanje trebalo bi uslijediti idući tjedan, nakon što svi sindikati javnih službi donesu odluke o prihvaćanju teksta na svojim tijelima, odnosno putem referenduma tamo gdje se on provodi.

  • sva prava ugovorena TKU-om vrijedit će 4 godine – od 1. prosinca 2017. do 30. studenog 2021. godine
  • o osnovici za plaće pregovarat će se svake godine prije donošenja Smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje
  • božićnica i regres osigurani su od 2017. godine do 2021. godine u iznosu od najmanje 1.250,00 kn, a o povećanju iznosa njihove visine pregovarat će se istovremeno kad i o osnovici za plaće – svake godine u svibnju
  • drugačije uređenje naknade troška prijevoza (vidi tekst TKU-a u nastavku, članak 66.)
  • dogovoreno je povećanje osnovice za plaće od 2% s prvom isplatom u mjesecu prosincu 2017. godine za mjesec studeni 2017. godine
  • u dogovoru sa sindikatima, Vlada će Zaključkom osigurati primjenu dosadašnje razine prava u studenom 2017. godine te Odlukom osigurati visinu osnovice u iznosu od 5.421,54 kune koja će biti isplaćena s plaćom u prosincu 2017. godine

Tekst Temeljnog kolektivnog ugovora možete preuzeti ovdje.

Za više informacija pročitajte vijest koju prenosimo s portala NET.hr:

TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR

DOGOVORENO JE: Zaposlenima u javnim službama povišica i veća naknada za prijevoz, pregovara se i o božićnici, regresu i daru za djecu

27.11.2017. Autor: Hina

Parafiran je konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe i njegova primjena počinje od 1. prosinca ove godine, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora Vladinog i sindikalnog izaslanstva.

Potvrdio je kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza za povećati sa 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike. Riješili smo, rekao je ministar, prijevoz još nekoliko ključnih stvari, sporazum je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je i da će Vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora.

Zadovoljni smo s Vladine strane da je bilo 16 pregovaračkih sastanaka od kojih je današnji trajao gotovo 10 sati i vjerujem da možemo biti zadovoljni. Svaki ugovor je kompromis dviju strana i vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu, istaknuo je Pavić.

Sindikati trenutno zadovoljni

Koordinator sindikalne pregovarače skupine Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, iako, kako je rekao, ni jedna strana ne postigne uvijek sve što je željela, uvijek je ugovor i dogovor kompromisno rješenje.

Mišljenja sam da je postignuto dobro rješenje i da će u ovom trenutku zadovoljiti sindikalno članstvo koje će se o tome izjasniti na referendumu, rekao je. Pet sindikata provest će referendum do kraja tjedna i očekujem da ćemo idućeg tjedna imati odluke hoćemo li potpisati TKU u predloženom obliku ili ne, dodao je Mihalinec.

Najavio je da će sindikalno članstvo objektivno izvijestiti o postignutome i kako očekuje s obzirom da nema pada prava, nego i određenih povećanja i očekivanja povećanja, da će se takav TKU i potpisati.

Razgovarali smo i pregovarali o osnovici plaće i naravno da nismo zadovoljni, jer smo očekivali veće povećanje osnovice, međutim otvorena je mogućnost za daljnje pregovore tijekom svibnja i lipnja iduće godine i za to ćemo se dobro pripremiti, najavio je.

Mihalinec je napomenuo kako je dogovoreno da se ustroji zajednička radna skupina koja će dogovarati metodologiju praćenja osnovice i plaća u javnim službama “kako ne bismo dolazili u konfliktne situacije”. “Vjerujemo da je i nama i Vladinoj strani jednako stalo da plaće zaposlenih u javnim službama u RH budu primjerene”, istaknuo je.

Pregovori o regresu, božićnici i daru za djecu

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1250 kuna. Bude li gospodarska situacija bolja, vjerujemo da će i ti iznosi biti viši, dodao je Mihalinec.

Što se tiče naknade za prijevoz, postignuto je kompromisno rješenje, jer smo očekivali ipak nešto viši iznos po kilometru, ali ako uzmemo sve u paketu, vjerujemo da će biti u redu. Uspjeli smo također dogovoriti da ćemo naknadu za prijevoz pratiti godinu dana i nakon toga će radna skupina ustanoviti je li naknada primjerena i uskladiti. Ništa u TKU nije zatvoreno od važnih prava za zaposlenike, ustvrdio je Mihalinec.


Tagovi | javne službe | osnovica za plaće | pregovori | prijevoz | Temeljni kolektivni ugovor