Otvoreno pismo NSZSŠH i SHU predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću

22.08.2019. u 15:06 Novosti

Nakon prozivke premijera Plenkovića upućene ministrima Divjak i Kujundžiću na sjednici Vlade 22. kolovoza 2019. kako su oni članovi Vlade, a ne članovi sindikata, otvorenim pismom premijeru reagirali su Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Zagreb, 22. kolovoza 2019.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujunđić iskazali zahtjevima sindikata.

Za razliku od Vas, koji sustavno odbijate sastati se s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji okupljaju oko 40.000 članova, ministrica Divjak razgovarala je sa Sindikatima. Ministrica Divjak nije članica naših Sindikata, ali se nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost naših zahtjeva i nadalje ih javno komunicira.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u dva su navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s Vama i bili su spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Da smo imali priliku pokazati Vam argumente za naše zahtjeve i Vi biste ih prihvatili.

Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. godine postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi. Podržavamo povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatramo da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražit će još jednom sastanak s Vama i to 5. rujna 2019. uz potporu 1.500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza 2019. donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća naših zahtjeva.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odazvat će se na sastanak ukoliko nas pozovete i prije 5. rujna 2019. godine.

S poštovanjem,

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja:

Sanja Šprem

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec


Tagovi | Andrej Plenković | Blaženka Divjak | Branimir Mihalinec | Milan Kujundžić | Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske | prosvjed | Sanja Šprem | Sindikat hrvatskih učitelja | štrajk