Okrugli stolovi Matice hrvatskih sindikata na temu obrazovanja i znanosti, makroekonomije te zdravstva

23.10.2015. u 17:38 Novosti

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora, Matica hrvatskih sindikata organizira seriju okruglih stolova s predstavnicima političkih stranaka i predizbornih koalicija od kojih očekujemo da našim članovima predstave glavne značajke svojih programa na području javnih politika od specifičnog interesa za Maticu – to su u prvom redu obrazovanje i znanost, zdravstvena politika te makroekonomska politika. Predstavljene programe će potom analizirati stručni komentatori.

Prvi u nizu bit će okrugli stol o smjeru razvitka obrazovanja i znanosti, koji će se održati u ponedjeljak, 26. listopada 2015.

Nakon uvodnog osvrta na ključne probleme u sustavu obrazovanja i znanosti te kratke rekapitulacije osnovnih ideja političkih stranaka vezanih uz navedeni sustav, stručni komentatori će s predstavnicima stranaka detaljnije prodiskutirati predizborne programe. Posebni naglasak u diskusiji dat će se pitanjima poput: kurikularne reforme, drugih reformskih zahvata u obrazovnom sektoru (vaučerizacija, sustav plaća), problema napredovanja, materijalnog i društvenog položaja prosvjetnih radnika, problema upravljanja u visokom obrazovanju i programskom financiranju, uloge javnih znanstvenih instituta u društvu, manjka sredstava i njihove raspodjele u znanosti te brojnim drugim aktualnim pitanjima.

Uvodničar u raspravu bit će predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, a moderator okruglog stola Matija Kroflin (NSZVO).

Potvrđeni sudionici su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar (predstavnik koalicije Hrvatska raste), Martin Oršulić (Domoljubna koalicija), Mirela Holy, Ivan Buljan i Gordan Cmrečki (ORaH), Ivo Josipović (Naprijed Hrvatska), Jelena Pavičić Vukičević (Koalicija rada i solidarnosti) te Ivica Puljak (stranka Pametno).

Stručni komentatori bit će Saša Ceci (Instut Ruđer Bošković), Zoran Kurelić (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) te savjetnik premijera za znanost Neven Budak (Filozofski fakultet u Zagrebu).

Sa sindikalne strane na okruglom stolu još će sudjelovati Branimir Mihalinec (predsjednik NSZSŠH), Igor Radeka (predsjednik NSZVO) i Sanja Šprem (predsjednica SHU).

U utorak, 27. listopada 2015. održat će se okrugli stol na temu makroekonomije.

Na okruglom stolu o makroekonomiji izvršit će se uvodni osvrt na osnovne probleme hrvatske ekonomije. Predstavnici političkih stranaka dobit će priliku obrazložiti svoja stajališta i ideje za vođenje makroekonomske politike u iduće četiri godine. Nakon toga, u okviru moderirane rasprave, uključit će se i stručni komentatori sa svojim ocjenama ideja političkih predstavnika i vlastitim razmišljanjima što bi trebalo učiniti da se hrvatska ekonomija oživi.

U ime političkih stranaka u utorak govorit će: predstavnik koalicije Hrvatska raste, Tomislav Ćorić (Domoljubna koalicija), Neven Voća i Esad Turković (ORaH),  Ljubo Jurčić (Koalicija rada i solidarnosti), Ivan Lovrinović (MOST) te Ivan Vuković (Pametno).

Nestranački komentatori bit će: Boris Cota (Ekonomski fakultet Zagreb) i Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti Zagreb), a sindikalni predstavnik bit će Vilim Ribić.

Uvodničar u raspravu će biti Matija Kroflin, dok će moderator same rasprave biti novinar Ratko Bošković.

Posljednji okrugli stol, na kojem će se govoriti o zdravstvenoj politici održat će se u srijedu, 28. listopada.

Od vitalnog interesa je saznati što o budućnosti javnog zdravstvenog sustava u RH te razvoju i promjenama u zdravstvu imaju za reći političke stranke, a posebno nam je važno dobiti odgovore na ključna pitanja oko reforme zdravstvenog sustava upravo iz perspektive građana – primarnih korisnika te usluge. Pokušat ćemo doznati stav stranaka o privatizaciji zdravstva, o nedostatku liječnika i medicinskih sestara u sustavu, o tome kako misle riješiti bolničke liste čekanja i još o cijelom nizu drugih gorućih problema.

Predstavnici političkih stranaka na ovom okruglom stolu bit će: Siniša Varga (koalicija Hrvatska raste), Ante Ćorušić (Domoljubna koalicija), Ana Bobinac i Alen Protić (ORaH), Mladen Bušić (u ime Koalicije rada i solidarnosti), Dijana Mršić Novački (Pametno), Mirjana Mirić (Most nezavisnih lista) i Drago Pilsel (Naprijed Hrvatska).

Od nestranačkih komentatora sudjelovat će: Dražen Jurković (ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu), Đula Rušinović-Sunara (predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata) i Marijo Drlje (predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata), dok će sindikalni predstavnici biti Anica Prašnjak (predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara) ujedno i uvodničarka u raspravu te Vilim Ribić. Moderator ovog okruglog stola bit će novinar Mario Harapin.

Radujemo se vašem dolasku!

Tagovi | ekonomska politika | izbori | obrazovanje | okrugli stol | političke stranke | zdravstvena politika | znanost