Odluke Ustavnog suda RH – načelo oportuniteta ili vladavine prava

20.04.2015. u 15:30 Novosti

U organizaciji stručnog časopisa „Radno pravo“ i sindikata javnih i državnih službi održan je okrugli stol na temu „Oduke Ustavnog suda RH – načelo oportuniteta ili načelo vladavine prava“.
Urednik „Radnoga prava“, Krešimir Rožman uvodno je izložio kako je nedavnim rješenjima Ustavni sud RH potvrdio ustavnost dvaju zakona kojima su uskraćena materijalna prava iz kolektivnih ugovora, ostavljajući snažan dojam da su se u velikoj mjeri rukovodili pragmatizmom i oportunitetom, polazeći primarno od praktičnih ekonomskih razloga, a ne od pitanja je li tim zakonima povrijeđen Ustav RH i vladavina prava. Sličan dojam izazvala je i odluka Ustavnog suda RH da se ne može provoditi referendum zbog zabrane outsourcinga. Je li se Ustavni sud prilikom donošenja ovih odluka vodio načelom oportuniteta ili načelom vladavine prava raspravljali su pravni stručnjaci na ovome okruglom stolu.

Doc.dr.sc. Đorđe Gardašević sa Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu obrazložio je zašto je referendumsko pitanje o outsourcingu trebalo proći na Ustavnom sudu, naime apsurdno je obrazloženje Ustavnog suda da se zabranom outsourcinga ne štiti pravo na rad obzirom da provođenje outsourcinga može dovesti do otkaza. Rožman je naglasio kako Vlada nije jednako postupila prema svima jer javnim tvrtkama nije uskratila prava, nije poštivala ni demokratsku proceduru i savjetovala se sa sindikatima prije donošenja odluka, a Ustavni sud to nije razmotrio u svojim Odlukama.

Pravnik Ivan Čulo govorio je o Europskoj socijalnoj povelji i konvencijama Međunarodne organizacije rada koje štite socijalna prava građana. Hrvatska je ratificirala samo neke članke Povelje i nedovoljno konvencija MOR-a čime Vlada ima veću slobodu slobodu pri donošenju odluka, a građani su manje zaštićeni.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je upitao je li u svijetu uobičajena situacija nemogućnosti žalbe na odluku Ustavnog suda te naglasio da je zastrašujuće da netko napravi grešku, makar i dobronamjernu radi neupućenosti, a da se ta greška ne može ispraviti.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić postavio je pitanje je li građanska inicijativa stranka predmeta na Ustavnom sudu obzirom da građansku inicijativu – organizatora referenduma protiv outsourcinga, Sud nije tražio dodatna obrazloženja dok Vladu je.

Profesor osječkog pravnog fakulteta doc.dr.sc. Mato Palić odgovorio je da ne postoji nigdje u svijetu mogućnost žalbe Ustavnim sudovima, ali zato se za ista pitanja može podnijeti žalba Europskom sudu za ljudska prava. Gardašević je objasnio kako Ustavni sud odlučuje u okviru dokumenata koje mu dostavi Sabor, a samo ako smatra potrebnim može tražiti dokumentaciju od druge stranke postupka. Zaključio je kako se čitajući Odluke o zakonima o uskratama te o zabrani referenduma o outsourcingu ne može oteti dojmu da je Ustavni sud prvo zauzeo stav, a potom prema tom stavu napisao svoje Odluke.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je kako se iz Odluka Ustavnog suda može iščitati da građani mogu organizirati referendum samo protiv neke odluke Vlade, ali im ne može samima nešto „pasti na pamet“ radi čega bi tražili raspisivanje referenduma, što je apsurd. Zaključio je kako će budući sastav Ustavnog suda radi ovih Odluka morati stalno dokazivati da nije politiziran i na strani krupnog kapitala.

Audio snimku okruglog stola možete poslušati na slijedećoj poveznici:

20.4.2015. Okrugli stol: „Oduke Ustavnog suda RH – načelo oportuniteta ili načelo vladavine prava“


Tagovi | outsourcing | Ustavni sud