Održan zagrebački sastanak sindikalnih povjerenika

14.02.2014. u 12:25 Novosti

U prepunoj zagrebačkoj Tvornici kulture održan je prvi od četiri sastanka sindikalnih aktivista što ih u sklopu aktivnosti usmjerenih protiv donošenja Prijedloga novoga Zakona o radu organiziraju sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Predsjednici središnjica informirali su sindikalne aktiviste o očekivanim posljedicama novoga ZOR-a, kao i sljedećim koracima, koje u procesu sprječavanja usvajanja predloženih zakonskih izmjena sindikalne središnjice pripremaju, a koje uključuju i generalni štrajk.

Došli su s područja Grada Zagreba, te Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a u ponedjeljak, 17. veljače, u Splitu će se održati sastanak sa sindikalnim aktivistima s područja Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. U utorak, 18. veljače, u Osijeku će se održati sastanak sa sindikalnim aktivistima s područja Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, a u srijedu, 19. veljače, u Rijeci, sa sindikalnim aktivistima s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.

Prijedlog Zakona o radu, koji je u zakonodavnoj proceduri, „uradak“ je Vlade RH i hrvatskih poslodavaca (HUP-a). Sindikalne središnjice protiv su takva prijedloga, jer hrvatske radnike – i u privatnom i u javnom sektoru, odnosno javnim i državnim službama i državnim tvrtkama – posve prepuštaju (ne)milosti poslodavaca, bez odgovarajuće zakonske zaštite, uz istodobno izbacivanje sindikata i kolektivnih ugovora (primjerice u organizaciji radnog vremena i u nizu drugih instituta ZOR-a).

Podsjećamo kako su sindikalne središnjice 10. veljače uputile predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću prijedlog izlaska iz spora u vezi ZOR-a, na način da Vlada povuče Prijedlog novoga ZOR-a iz procedure i osigura vrijeme (recimo šest mjeseci, odnosno prema potrebi) za prikupljanje konkretnih pokazatelja i dokaza te za izradu analitičkih podloga, koje su tijekom dosadašnjeg rada na novome ZOR-u izostale. U tome slučaju, sindikalne središnjice ne bi tijekom navedenog razdoblja organizirale industrijske akcije i vratile bi se u tijela tripartitnog socijalnog dijaloga, kao i u odgovarajuću, proširenu radnu skupinu za izradu Prijedloga novoga Zakona o radu.

Poslušajte govore čelnika sa sastanka:

Vilim Ribić
Mladen Novosel, Krešimir Sever
Damir Jakuš, Ana Milićević Pezelj