Održan prvi sastanak s povjerenicima i aktivistima o akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma

22.03.2019. u 09:12 Novosti

(Piše :SSSH)

U Slavonskom brodu u srijedu 20. ožujka 2019.  započelo je održavanje skupova sindikalnih povjerenika sindikata udruženih u SSSH, NHS I MHS, te aktivista u vezi prikupljanja potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Dio je to organizacijskih priprema za akciju koja počinje s početkom 27. travnja, a završava s krajem 11. svibnja 2019. godine.

Sindikalne središnjice obećale su na prosvjedu protiv prijedloga mirovinske reforme, održanome na zagrebačkome Europskome trgu, u listopadu prošle godine, organiziranje prikupljanja potpisa i sada ispunjavaju svoje obećanje.

U prepunome Radničkome domu, povjerenici i aktivisti s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije informirani su s razlozima pokretanja inicijative prikupljanja potpisa, te upoznati s tehničkim detaljima njezine provedbe.

– Želimo dokazati da se zakoni mogu mijenjati referendumom.Zakon o mirovinskom osiguranju je važan za nas, našu obitelj, našu budućnost, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon. Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Drugim riječima, poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, ublažit će i trajno umanjenje (tzv. penalizaciju) prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti samo 0,2 posto. Drugim riječima, najveće umanjenje prijevremene mirovine, u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije, više neće biti 18 posto nego 12 posto.

Dijelić atmosfere prenosimo u fotogaleriji:


Tagovi | 67jepreviše | referendum o mirovinskoj reformi | sindikalni povjerenici