NSZSŠH – Nastavak pregovora ili štrajk

08.02.2018. u 08:53 Novosti

Piše: NSZSŠH

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenut će štrajk ako se ne nastave pregovori za granski kolektivni ugovor, koji su naprasno jučer prekinuti naputkom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. 

U sindikatu tvde kako obrazloženje Ministarstva rada nema nikakavo zakonsko uporište, a zaposlenici u srednjim školama izgubit će sva zaštićena materijalna prava ne završe li pregovore do 28. veljače.

Nejasno je zašto Vlada prekida pregovore nakon što je održano već deset sastanaka, rekao je predsjednik sindikata Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako je opstrukcija pregovora trajala cijelo vrijeme. Možemo samo nagađati da Vlada želi zakinuti zaposlene u srednjim školama za njihova materijalna prava i prisiliti sindikate da u ‘cajtnotu’ potpišu bilo kakav GKU, koji bi odgovarao Vladinoj politici štednje, ističe Mihalinec.

U međuvremenu se očitovalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja navodeći kako su pregovori prekinuti jer su sindikati između sebe započeli sporove radi utvrđene reprezentativnosti.

Više u prilogu: /hrt.hr/