NSZSŠH i SHU: Prvo prosvjed pa štrajk do ispunjenja zahtjeva!

30.08.2019. u 14:36 Novosti

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, 30. kolovoza 2019. održali su konferenciju za medije na kojoj su najavili zajednički prosvjed na Trgu sv. Marka za rast koeficijenata složenosti poslova radnih mjesta u školstvu za 6,11 posto.

Prosvjed će se održati 5. rujna u 12 sati, rekao je Branimir Mihalinec predsjednik NSZSŠH-a kako bi inicirali sastanak s predsjednikom Vlade na kojem bi mu prezentirali zahtjeve i argumente za izmjene i povećanje koeficijenata u sustavu obrazovanja. Ukoliko do sastanka ne dođe,  9. rujna će NSZSŠH i SHU urudžbirati Vladi najave štrajka kako je i jednoglasno odlučeno na tijelima sindikata. „Tada će u procesu mirenja Vlada morati sjesti sa sindikatima i argumentirano objasniti zašto ne žele prihvatiti naše zahtjeve“, rekao je Mihalinec i naglasio kako sindikati neće pregovarati o visini koeficijenata i ukoliko ih Vlada ne prihvati takve kakvi su sada traženi sindikati će stupiti u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Sanja Šprem predsjednica SHU prozvala je premijera da Vlada ne pokazuje odgovornost prema socijalnim partnerima i resoru obrazovanja budući da se već dva mjeseca nije odazvao na pozive sindikata niti očitovao o njihovim zahtjevima. „U sustavu obrazovanja je najveći postotak zaposlenika s visokom stručnom spremom, a oni su još uvijek na devetnaestom mjestu od 19 promatranih djelatnosti,  tj. najpotplaćeniji u Republici Hrvatskoj.” Kad to povežemo s početkom školske godine i uvođenjem kurikularne reforme, novih zadataka i izazova, kako će se oni motivirati da s entuzijazmom i voljom uđu u ovu reformu, ako se ne cijeni njihov doprinos, za njih nema novaca i ako se sustavno degradiraju, upitala je Šprem te dodala kako je Vlada narušila odnose između sektora javnih službi kad je opravdano povećala koeficijente zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, dok je pritom zaboravila na liječnike i učitelje. Naglasila je kako pregovori o osnovici za plaće javnih službenika, koji već kasne, neće riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovnom sektoru za drugim javnim službama jer je problem u zaostajanju koeficijenata.

Potonje je pojasnio Mihalinec objasnivši kako sustav plaća u javnim službama propisuje iste koeficijente za istu složenost poslova u cijelom javnom sektoru. Milanović i njegov egzekutor Jovanović narušili su sve koeficijente 2012. radi spasa iz recesije i od onda se nitko nije upustio u ispravljanje nepravde. Plenković je dodatno narušio taj odnos povećavši koeficijente samo zaposlenicima socijalne skrbi, radi čega su školski sindikati shvatili da je vrijeme i za njih rekao je Mihalinec i dodao kako su sindikati analizom uvidjeli da složenost poslova visoke stručne spreme u osnovnom i srednjem školstvu odgovara složenosti poslova asistenta visoke stručne spreme na sveučilištima koji ima koeficijent 1,406. Da se njihovi koeficijenti izjednače bi trebalo u školstvu povisiti koeficijente VSS-a za 6,11 posto i to je argument koji je prihvatila i ministrica obrazovanja Divjak, a potporu za to je dao i Sindikat znanosti. To bi za profesora u srednjoj ili osnovnoj školi s 20 godina staža iznosilo otprilike 600 kn te bi uz povećanje osnovice od 2 posto koje slijedi u rujnu njegova plaća prešla 7.000 kuna. Cilj je postaviti jasne i kvalitetne odnose između zaposlenih u javnoj službi što se može postići izjednačavanjem koeficijenata za poslove iste složenosti, a ne horizontalnim pristupom povećanju plaća koji zagovara ministar financija, zaključio je Mihalinec i dodao kako se i unatoč tome neće definitivno riješiti problem plaća javnog sektora jer će one i nakon toga zaostajati za plaćama u privredi.

Video konferencije za medije pogledajte u nastavku:


U galeriji pogledajte detalje o prosvjedu i štrajku:

 

 


Tagovi | Branimir Mihalinec | Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske | povećanje plaća | prosvjed | Sanja Šprem | Sindikat hrvatskih učitelja | štrajk