Njemački sindikati demantirali ministra Marasa

27.02.2014. u 11:42 Novosti

Na internet portalu Jutarnjeg lista objavljen je odgovor Njemačkog saveza sindikata (DGB) na nedavnu izjavu ministra Marasa kako predložene izmjene ZOR-a slijede dobru njemačku praksu.

Navedeni članak, izvorno objavljen ovdje, prenosimo u cijelosti:

INOZEMNI DEMANTI

NJEMAČKI SINDIKATI PORUČILI MARASU ‘Njemačko gospodarsko čudo je mit, naše reforme pogoršale su položaj radnika’

ZAGREB – Nedavnu izjavu ministra poduzetništva i obrta Gordan Maras da predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR) Hrvatska slijedi primjere najbolje europske prakse, poput Njemačke, danas je kritizirao Njemački savez sindikata (DGB), koji tvrdi da su njemačke reforme tržišta rada s početka 2000-tih pogoršale položaj njemačkih radnika.

Slika ekonomskog čuda, u pozadini kojega stoje tzv. Hartzove reforme, uvelike se temelji na mitovima, tvrdi DGB kojeg je Savez samostalnih sindikata Hrvatske obavijestio o Marasovu pozivanju na njemački primjer.

Niska stopa nezaposlenosti u Njemačkoj, koja već treći mjesec zaredom iznosi 6,8 posto, ne pokazuje pravu sliku, poručuju njemački sindikalci u priopćenju koje prenosi SSSH.

Niska nezaposlenost ostvarena je uz visoku cijenu koja je plaćena rastom atipičnih oblika zapošljavanja i čitavog sektora niskih plaća, čime njemački radnici nisu profitirali niti su dovedeni u bolji položaj, tvrdi se u priopćenju.

No, u priopćenju se ne spominje da je nezaposlenost u Hrvatskoj neusporediva s onom u Njemačkoj – stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosi 22,4 posto, što je najviša stopa još od sredine 2002. godine.

DGB posebno upozorava na rad preko agencija za privremeno zapošljavanje, koji se često koristi kako bi se njime zamijenio standardni rad, na puno radno vrijeme.

U priopćenju se navodi izjava članice Izvršnog odbora DGB-a Annelie Buntenbach da njemački model pokazuje da “neuravnotežene reforme tržišta rada vode u krivom smjeru”. Po njezinoj tvrdnji, glavni su razlozi zbog kojih Njemačka ostvaruje dobre ekonomske rezultate snažno socijalno partnerstvo i radnička participacija.

SSSH pak Marasa poziva da, prije nego li krene uspoređivati hrvatsko i njemačko radno zakonodavstvo, razmisli poštuju li se zakoni u Hrvatskoj jednako kao i u Njemačkoj. Je li i u toj zemlji moguće da radnik odradi svoj posao, a za to ne primi plaću, pita SSSH.