Zaposlenici školstva i visokog obrazovanja žele svoj status riješiti kroz koeficijente – glasali protiv Vladine ponude

29.11.2019. u 11:36 Novosti

Ponuda Vlade – dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima – odbijena je velikom većinom i u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a štrajk se nastavlja i dalje, izvijestili su čelnici SHU-a, NSZSŠH-a i NSZVO-a na konferenciji za novinare.

 „U srednjim školama na referendum je izašlo 14.046 zaposlenih. Protiv ponude Vlade izjasnilo se njih 12.491 ili 88.93 posto. To je poruka da zaposlenici žele riješiti svoj status kroz koeficijente, a ne se cjenkati kroz dodatke na plaću“, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Najavio je da će se odazvati razgovoru ako ih premijer pozove. Štrajk se nastavlja u ponedjeljak frontalno i punom snagom. Zahvalio je svima koji su ih podržavali te upozorio na govor mržnje i netolerancije koji se počeo širiti na društvenim mrežama.

U osnovnim školama referendumu je pristupilo 31.670 zaposlenika (izlaznost 68,05 posto). Njih 92,26 posto odbilo je ponudu Vlade i izjasnilo se za nastavak štrajka. Val nezadovoljstva je potaknut degradiranjem struke, a ne samo potplaćenošću rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. „Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva“.

Referendumu je pristupilo 73,9 posto zaposlenika visokog obrazovanja na koje se odnose zahtjevi za povećanjem koeficijenata. Za odbijanje se izjasnilo 69 posto kolegica i kolega, izvijestio je Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka, stoga će se štrajk nastaviti i dalje po jedan dan u tjednu, a idući dan štrajka na fakultetima će biti u petak 6. prosinca.

Što su rekli o razlozima nezadovoljstva zaposlenika sustava i odbijanja ponude, nastavku štrajka i ostalih aktivnosti pogledajte u video snimci konferencije:


Tagovi | izjašnjavanje | konferencija za medije | štrajk | Vertikala sindikata obrazovanja