Najava prosvjeda Sindikata protuminskog djelovanja na Trgu sv. Marka u Zagrebu

14.11.2018. u 13:19 Novosti

U četvrtak, 15.studenog. 2018. godine u Zagrebu na Trgu sv. Marka s početkom u 10 sati održati će se mirni prosvjed članova Sindikata protuminskog djelovanja, zaposlenika Hrvatskog centra za razminiranje i pirotehničara povodom ukidanja pravne osobnosti Hrvatskog centar za razminiranje.

Predstavnici sindikata koji djeluju u HCR-u zahtijevati će od premijera primanje na sastanak u Vladi Republike Hrvatske na kojem bi iznijeli argumente zašto ukidanje pravne osobnosti HCR-a nije u interesu Republike Hrvatske.

Podsjetimo Zaključkom Vlade RH od 2. kolovoza 2018. godine prihvaćen je prijedlog smanjenja broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Provođenjem navedenog Prijedloga, od 1. siječnja iduće godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) prestao bi postojati kao zasebna javna ustanova. Nastavak obavljanja djelatnosti Centra planira se u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Sindikat protuminskog djelovanja Zaključak Vlade RH ne dovodi u pitanje, no smatra da takva odluka po pitanju HCR-a nije u interesu Republike Hrvatske. U dosadašnjim razgovorima s predstavnicima Vlade predstavnici sindikata nisu dobili niti jedan argument koji bi opravdavao prijedlog ukidanja HCR-a. Štoviše, jasno je da po ovom pitanju nije napravljena niti jedna ozbiljna analiza koja bi pokazala moguće uštede i unaprjeđenja. Pripojenje HCR-a u MUP, krivi je potez izvršnih institucija Republike Hrvatske i kao takav nije u interesu Republike Hrvatske, domovinske sigurnosti i njenih građana. Navedenom provedbom integracije HCR-a u MUP-a odnosno izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju za razminiranje blokirao bi se neometani nastavak obavljanja djelatnosti iz područja protuminskog djelovanja.

Smatramo da je potrebno zaštiti interese Republike Hrvatske jer odluka o ukidanju HCR-a nije utemeljena na stvarnim i realnim benifitima koji bi proizašli iz nje za Republiku Hrvatsku. Narušavanje stečenog ugleda u svjetskoj zajednici ne bi trebalo podržati jer odluka o gašenju HCR-a i oduzimanja javne ovlasti HCR-u donosi negativnu sliku o Republici Hrvatskoj u međunarodnoj protuminskoj zajednici. Naime, HCR je u svijetu jedan od prepoznatih hrvatskih brand-ova.

Sindikati nisu dobili odgovore ni na pitanja na koji način će se regulirati, odnosno zadržati stečena prava navedenih zaposlenika. Takvo neizvjesno stanje već uzima danak u odljevu stručnih kadrova. Zaposlenici koji su 20 godina sudjelovali u stvaranju HCR-a imaju specifična znanja koja nisu raspoloživa na tržištu rada pa bi njihov odlazak značajno narušio ili čak potpuno blokirao nastavak neometanog provođenja protuminskog djelovanja u RH. Poslovi razminiranja izgubili bi na dinamici ili bi došlo do njihove potpune obustave čime bi se narušio nacionalni interes razminiranja RH.

Jednako tako, nestale bi i sve pretpostavke za povlačenje sredstava iz EU fondova za poslove razminiranja budući da MUP kao državna institucija nema tu mogućnost. Jedno od značajnijih postignuća HCR-a je upravo povlačenje velikog iznosa EU sredstava za financiranje poslova razminiranja (preko 144 milijuna eura). U 2017. godini udio EU sredstava iznosio je čak 62% ukupnih sredstava utrošenih na razminiranje, a u narednih nekoliko godina predviđena je implementacija još dva iznimno značajna projekta.