Nacrt prijedloga novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti – priopćenje za javnost

02.11.2017. u 10:48 Novosti

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara u ime Matice hrvatskih sindikata sudjelovao je u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Radna skupina koja je okupila više od 50 sudionika iz sustava zdravstva započela je sa radom 16. listopada 2017. te je završila 25. listopada 2017.

Naš sindikat aktivno je sudjelovao u raspravama i davanju prijedloga no unatoč tome nisu postignuti željeni rezultati u odnosu na predložene promjene.

Stoga Vam u nastavku donosimo Priopćenje za naše članove, kao i za cjelokupnu javnost gdje izražavamo stav o radu Radne skupine kao i samom donošenju Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

HRVATSKI STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA – MEDICINSKIH TEHNIČARA

– PRIOPĆENJE ZA JAVNOST –

Obavještavamo medije, kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, kao član i u ime Matice hrvatskih sindikata, sudjeluje u radnoj skupini koja radi na prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti najbitniji je zakon u djelatnosti zdravstva te je bilo za očekivati da će radna skupina koja je okupila više od 50 sudionika aktivnim sudjelovanjem i raspravama poboljšati i urediti postojeći Zakon.

Činjenica jest da veliki broj okupljenih sudionika u radnoj skupini otežava donošenje usuglašenih odluka s obzirom da skupina okuplja sudionike različitih interesa u zdravstvu. Također radna skupina je trebala u dva tjedna dati Prijedlog nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti što je prekratak rok za donošenje prijedloga tako važnog zakona u zdravstvu.

S obzirom na predložene promjene ovim putem izražavamo nezadovoljstvo s načinom rada radne skupine te naglašavamo da smo u velikom dijelu protiv predloženih promjena.

U prilog gore navedenog ističemo kako nismo pravovremeno dobili radnu verziju prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti tako da smo bili u obvezi zahtijevati elementarnu stvar, a to je predložak svih najavljenih izmjena Zakona.

Najveća promjena koja se predlaže jest potpuna privatizacija primarne zdravstvene zaštite, ukidanje koncesija, zdravstveni radnik, odnosno liječnik, može ići u mirovinu po sili zakona s navršenih 70 godina života!

I ranije je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara medicinskih tehničara jasno zauzeo stav da je neprihvatljiv otkup javnog dobra koje će prijeći u privatne ruke što se namjerava i provesti najavljenom privatizacijom.

Opravdano postavljamo pitanje koje se odnosi na radno-pravni status medicinskih sestara i tehničara, njihovih radnih mjesta, materijalnih prava. Predlaže se da se obračun plaća zdravstvenih radnika uskladi s odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a sve ostalo iz Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama se ne spominje niti će se priznati našim medicinskim sestrama.

Loša demografska slika Hrvatske, starenje stanovništva zahtjeva takav zdravstveni sustav koji će zadovoljiti potrebe stanovništva, bez obzira na njihovu dob i imovinsko stanje te im pružiti kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu – TO SU VRIJEDNOSTI NAŠEG DRUŠTVA, A NE STJECANJE PROFITA!

Što je s našim pacijentima, građanima, korisnicima usluga u zdravstvu? Kakvo će biti, odnosno kakvo nam se narodno zdravlje priprema, gdje nestaje javno zdravstvo?

U prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti naglašen je model privatizacije primarne zdravstvene zaštite, gdje bi privatnici imali sklopljen ugovor s HZZO-om, a time je način zarade siguran i stalan.

Također ističemo još jedan prijedlog koji je neprimjeren i nezakonit, a to je da liječnici koji sada imaju ugovor s HZZO-om, u vrijeme kada odlaze u mirovinu ili prestaju s radom mogu na svoje dijete ako je po struci liječnik, prenijeti ”svoju” ambulantu. Prema tome, zdravstveni djelatnici bi postali nositelji i imovine i djelatnosti što je neprihvatljivo.

Isto tako vidljivo je da liječnici koji rade u bolnici i liječnici koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti po ovom prijedlogu Zakona nisu izjednačeni tako da se i tu pokazuje diskriminatoran odnos između imenovanih.

Svojedobno je Akademik Andrija Štampar rekao: ”Važnije je obavještavanje naroda od zakona”!

Radna skupina završila je sa radom 25. listopada, a nakon toga prijedlog Zakona ide na javnu raspravu. Stoga vas ovim putem pozivamo da u javnoj raspravi aktivno sudjelujete s ciljem da se povuku dosadašnji prijedlozi Zakona.

Trebamo svi zajedno spriječiti daljnje urušavanje javnoga dobra i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite te izraditi zakone namijenjene svim građanima te tako očuvati javno dobro naše domovine.

U Zagrebu, 25. listopada 2017.

Anica Prašnjak, bacc. med. techn.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara


Tagovi | Anica Prašnjak | HSSMS-MT | javno savjetovanje | radna skupina | Zakon o zdravstvenoj zaštiti