Na sjednici GSV-a predstavljen Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama

26.07.2023. u 10:58 Novosti

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj 25. srpnja 2023. ministar pravosuđa Ivan Malenica predstavio je novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama koji bi trebao iz korijena promijeniti sustav plaća čime bi se one standardizirale za više od 230 tisuća zaposlenika.

Prijedlog ovog Zakona predviđa uvođenje jedinstvene platne liste sa 16 platnih razreda i s koeficijentima u rasponu od 0,90 do 8. Trenutačno je najniži koeficijent 0,631, koji će temeljem ovoga zakona i temeljem uredbe koja će biti donesena prijeći sa 0,631 na 0,90 što je povećanje za više od 42 posto. Koeficijent 0,631 se odnosi na namještenike četvrte vrste koji su najniže plaćeni u državnim i javnim službama.

Sindikati su iskazali primjedbe na onaj dio smjera Zakona o plaćama u državnom i javnim službama koji ne sadrži odmah raspravu i o popratnim propisima. Iz Vlade su odgovorili da bi Zakon trebao biti izglasan u Saboru u listopadu, a da se paralelno s drugim čitanjem rade uredbe kako bi se njihov rok pomaknuo jer je cilj da plaća za siječanj, s isplatom u veljači, bude sukladna s novim zakonom, uredbama i koeficijentima.

Sjednici je prisustvovao i premijer Andrej Plenković koji je poručio kako će se problem plaća državnih i javnih službenika riješiti Zakonom, a cilj mjere privremenog dodatka na plaće je bio da se premosti razdoblje do donošenja novog zakona o plaćama javnih i državnih službi s obzirom na inflatorne pritiske i s obzirom na ukupnu ekonomsku i socijalnu situaciju u državi.

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić (Hrvatska udruga poslodavaca) izvijestio je da je sjednica protekla u intenzivnoj razmjeni informacija o statusu gospodarstva, a fokus je bio na zakonu o plaćama. Rekao je i da su dobili obećanje premijera, nakon što je prije osam godina ukinut rad Vladina Ureda za socijalno partnerstvo, da bi se to moglo revitalizirati, a kako bi se i rad GSV-a podigao na višu razinu, posebno kada je u pitanju stručna potpora radu GSV-a.

Ministar rada Marin Piletić naveo je i da je jedan od zaključaka sastanka da se GSV, kao nacionalni forum uključi u rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora kroz nekoliko radnih skupina.

Tagovi | GSV | Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama