Na sastanku Vertikale i MZO-a razgovaralo se o početku kolektivnog pregovaranja

16.11.2016. u 11:21 Novosti

Na inicijativu Vertikale sindikata obrazovanja u utorak, 15. studenog održan je radni sastanak čelnika Vertikale i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sastanku su ispred Sindikata hrvatskih učitelja prisustvovali predsjednica Sanja Šprem sa suradnikom, za srednje škole predsjednik Branimir Mihalinec sa suradnicima te za Sindikat znanosti predsjednik Igor Radeka i predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić. MZO su predstavljali ministar Pavo Barišić te pomoćnici ministra Krešo Zadro, Srećko Tomas i Momir Karin sa suradnicima.

Uvodno se govorilo o uspostavi socijalnog dijaloga i važnosti socijalnog partnerstva te zajedničkom radu na donošenju svih akata.

U području osnovnog i srednjeg obrazovanja razgovaralo se o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, problemu zbrinjavanja tehnoloških viškova, napredovanju nastavnika, licenciranju i rješavanju statusa pomoćnika u nastavi, strukovnom obrazovanju, potom o nastavku Cjelovite kurikularne reforme te otvaranju pregovora za granske kolektivne ugovore koji za osnovne i srednje škole ističu sredinom prosinca.

Iz aspekta znanosti i visokog obrazovanja, najzanimljivije teme sastanka bile su skori početak kolektivnog pregovaranja za granski kolektivni ugovor te modaliteti rješavanja problema u sustavu znanosti. Dogovoreno je da će osnova za pregovore o GKU biti već usuglašeni tekst ispregovaran za vrijeme ministra Mornara i nepotpisan od strane tehničke Vlade Zorana Milanovića, nakon što nova postava MZO-a procijeni prihvatljivost ispregovaranih odredbi. Međutim, svi prisutni su se složili kako je sustavu znanosti prijeko potreban granski kolektivni ugovor te će njegova realizacija biti jedan od prioriteta novog vodstva Ministarstva.

Ministar je istaknuo važnost socijalnog dijaloga, te izrazio spremnost za suradnju uvažavajući sindikate kao socijalne partnere ključne za rješavanje zajedničkih pitanja. Prihvatio je sugestije za što ranijim početkom pregovora o granskim kolektivnim ugovorima te istaknuo kako će se Cjelovita kurikularna reforma, kao važan segment Cjelovite reforme naobrazbe, nastaviti.


Tagovi | Branimir Mihalinec | Igor Radeka | MZO | Pavo Barišić | Sanja Šprem | Vertikala sindikata obrazovanja | Vilim Ribić