N1 Studio uživo – Sanja Šprem: Nećemo dozvoliti da obrazovanje ponovno bude zadnja rupa na svirali

15.05.2023. u 10:30 Novosti

foto: screenshot N1

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u emisiji Studio uživo emitiranoj na N1 televiziji 12. svibnja 2023., govorila je o situaciji u javnom sektoru nakon traženja liječnika posebnog zakona o njihovom radno-pravnom statusu te efektima koje je to izazvalo u ostatku javnih službi:

piše N1info.hr:

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u Studiju uživo govorila je o akcijama njenog sindikata koji je također najavio da će, kao i drugi sindikati iz javnog sektora, tražiti povećanja plaća učiteljima. “Nećemo dozvoliti da obrazovanje ponovno bude zadnja rupa na svirali”, rekla je Šprem.

“Otvorena je Pandorina kutija pozicioniranjem liječnika unutar javnog sektora i prijedlogom zakona o radno-pravnom statusu liječnika. Naravno da je to izazvalo lančanu reakciju, i da naravno medicinske sestre, tehničari i zaposlenici u sustavu zdravstva, također smatraju da se ne može privilegirati samo jedna skupina unutar njihovog sektora, a isto tako svi sindikati javnih službi kroz kolektivne ugovore pokušavaju pozicionirati i vlastite zaposlenike prije donošenja zakona o plaćama u javnim i državnim službama”, opisala je Sanja Šprem trenutnu situaciju.

Kaže da je sad idealno vrijeme za takve sindikalne akcije te da njen sindikat neće dozvoliti da obrazovanje ponovno bude posljednja rupa na svirali ili trinaesto prase.

Rekla je da su formalizirali svoje zahtjeve u vidu sporazuma kojeg će biti sastavni dio granskog kolektivnog ugovora.

“Kako su liječnici samo najavom nekakvih industrijskih akcija bez problema dobili povećanje od deset posto sad to isto traže medicinske sestre, a vjerujem da će i ostali unutar javnog sektora tražiti pozicioniranje svojih zaposlenika tako smo i mi formalno uručili zahtjev i prijedlog sporazuma između Vlade RH i obrazovnih sindikata za sve zaposlenike u sustavu obrazovanja, u osnovnim i srednjim školama i tražimo deset posto”, rekla je Šprem.

Objasnila je da se radi o vrsti dodatka koji bi bio sastavni dio granskog kolektivnog ugovora.


Tagovi | N1 Studio uživo | plaće | Sanja Šprem | sindikalne akcije