N1 studio uživo, 30.3.2020. Brankica Grgurić: radi epidemije medicinske sestre reorganizirane u 24 satne smjene

31.03.2020. u 14:58 Novosti

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Brankica Grgurić gostovala je u emisiji N1 studio uživo gdje je opisala situaciju u KB Sveti Duh i probleme s kojima se trenutno suočavaju zdravstveni radnici koji su trenutno pod velikim stresom.

Predsjednica HSSMS MT navela je kako su u KB-u Sveti Duh počeli uzimati uzorke djelatnicima koji su u samoizolaciji, iako u toj bolnici nema zaraženih te da će se nakon rezultata vidjeti hoće li to donijeti probleme s brojem djelatnika.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, kaže da su vrlo oprezni. „Imali smo prilike čuti iz medija, 13 tona pa 10 tona, mi to sve s velikom rezervom radimo i čuvamo. Ali ne možemo bez opreme ako je sumnja u COVID 19 ili ako imamo potvrđenog. Jako je važno da imamo dobru zaštitu, maske ffp3, koje koristimo kod intubacija, kod punkcija, kada se stvara aerosol koji je rizik“, kaže Grgurić i zaključuje da opreme ima zasad ispod optimuma, ali relativno dovoljno jer nema puno bolesnika koji su pozitivni.

Kaže kako su zdravstveni djelatnici pod velikim stresom jer su im i djeca sama kod kuće.
„Pitanje za puno njih i kako doći na posao, autobusne linije ne odgovaraju radnom procesu, ako završim posao u 15 sati, a nemam liniju do 20 sati, što da radim pitam vas“, kaže Grgurić i upozorava da sestre sada reorganizacijom rada kako bi se smanjilo kretanje rade u smjenama od 24 sata.

Ponavlja da u ovome trenutku sve funkcionira, međutim ističe problem rotacija ako sustav bude pod većim opterećenjem. „Ja sada najavljujem kao mogućnost da se sestre neće moći rotirati, jer nije isto raditi na odjelu i u intenzivnoj jedinici, gdje oko pacijenta ima 5 aparata koji mu pomažu. Ne može sestra s poliklinike raditi na intenzivnoj, treba edukacija i o tome treba voditi računa“, zaključuje predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Pogledajte emisiju:

 

 


Tagovi | Brankica Grgurić | HSSMS-MT | korona virus | medicinske sestre