MOR i UNICEF izdali smjernice za pomoć poslodavcima koji pružaju podršku obiteljima tijekom epidemije COVIDa-19

17.04.2020. u 13:13 Novosti

Međunarodna organizacija rada (MOR) i UNICEF izdali su preliminarne smjernice kojima potiču poslodavce da razmotre utjecaj poslovnih odluka na obitelji radnika i da podrže veću socijalnu zaštitu kad god je to moguće. Kažu da je dodatna podrška, posebno onima s niskim primanjima, presudna za minimiziranje negativnih posljedica epidemije na radnike, poslodavce, njihove obitelji i djecu.

Pronalaženje sigurne skrbi za djecu, žongliranje poslom i brigom oko kuće i suočavanje s gubitkom prihoda jedan su od izazova s kojima se suočavaju obitelji.

Žene su također nerazmjerno pogođene pandemijom. One čine većinu radnika u zdravstvu i pružanju njege te je vjerojatnije da im nedostaje socijalna zaštita. Prije izbijanja epidemije COVIDa-19 žene su već obavljale više od tri četvrtine neplaćene njege u svijetu i vjerojatno je da se to povećalo.

MOR i UNICEF također pozivaju vlade da podrže poslodavce i ojačaju socijalnu zaštitu, posebno za ranjive obitelji. Politike i prakse prilagođene obitelji, uključujući zapošljavanje i zaštitu prihoda, fleksibilne radne aranžmane, plaćeni dopust za brigu o članovima obitelji i pristup kvalitetnoj, hitnoj skrbi o djeci mogu biti od presudne važnosti i pomoći stabiliziranju tržišta rada, obitelji i društva.

„Socijalni dijalog – savjetovanje i suradnja između vlada, radnika i poslodavaca i njihovih predstavnika – je neophodan. Da bi odgovori bili učinkoviti i održivi, ​​moraju se graditi na povjerenju i širokom rasponu iskustava”, rekla je Manuela Tomei, direktorica MOR-ovog Odjela za rad i ravnopravnost.

Međunarodni standardi rada pružaju snažnu osnovu za reakcije u politici koje su potrebne za trajan i pravičan oporavak. Oni obuhvaćaju ideju o ekonomiji i razvoju usmjerenom na ljude i uravnotežuju potrebe za poticanjem potražnje, podrškom poslovnim subjektima i zaštiti radnika.

“Sekundarne posljedice pandemije – gubitak posla, produljeni stres i pogoršanje mentalnog zdravlja – obitelji će osjetiti u godinama koje dolaze”, izjavila je šefica UNICEF-ovog odjela za rani razvoj dr. Pia Rebello Britto. “Za najosjetljiviju djecu nedostatak odgovarajućih sustava socijalne zaštite pogoršava njihovu izloženost krizi.”

Preliminarne smjernice za poslodavce uključuju:

  • Pratite i slijedite nacionalne savjete lokalnih i nacionalnih vlasti i prenesite ih radnoj snazi.
  • Pregledajte postojeće politike radnog mjesta kako biste osigurali da pružaju dovoljnu podršku radnicima i njihovim obiteljima.
  • Slijedite dobre prakse u provođenju politika temeljenih na socijalnom dijalogu, nacionalnim zakonima o radu i međunarodnim radnim standardima. Osigurajte da su mjere podrške na radnom mjestu dostupne svima, bez diskriminacije i da svi radnici znaju, razumiju i da im je ugodno.
  • Borite se protiv diskriminacije i socijalne stigme na poslu podrškom obuci, povjerljivim i sigurnim mehanizmima izvještavanja.
  • Usvojite radne uvjete prilagođene obitelji kako bi radnici dobili veću slobodu i fleksibilnost u obavljanju svog posla. Ako fleksibilan rad nije moguć, razmislite o drugim oblicima podrške roditeljima koji rade, kao što je briga o djeci.
  • Podržite radne roditelje odgovarajućim mogućnostima skrbi o djeci i osigurajte da poslovi u skrbi o djeci budu kvalitetni poslovi.
  • Pojačajte mjere zaštite na radu, uključujući smjernice i obuku o zaštiti na radu, zdravlju i higijeni.
  • Potaknite radnike da potraže odgovarajuću medicinsku njegu i podržite zaposlenike koji se nose sa stresom.
  • Podržite vladine mjere socijalne zaštite u skladu s Konvencijom MOR-a o najnižim standardima socijalne sigurnosti iz 1952. godine (br. 102) i Preporukom MOR-a o socijalnoj zaštiti (br. 202). Ovo može uključivati ​​subvencije za radnike koji imaju pristup zdravstvu, nezaposlenosti i nesposobnosti za rad, osiguranje majke, a treba se proširiti i na radnike u neformalnoj ekonomiji.

Za više informacija o MOR-u i COVID-19 posjetite: https://www.ilo.org/covid19


Tagovi | COVID-19 | korona virus | Međunarodna organizacija rada | poslodavci | socijalni dijalog | UNICEF