Mladi radnici i radnice poručuju: Vrijedimo više od osposobljavanja na minimalcu!

09.05.2017. u 13:49 Novosti

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Mreža mladih Hrvatske (MMH) održali su u utorak 9. svibnja akciju u zagrebačkom parku Zrinjevac, kojom su željeli upozoriti na težak položaj mladih radnika i radnica na mjeri stručnog osposobljavanja bez radnog odnosa (SOR). Mladi radnici i radnice imali su priliku zavrtjeti “kolo-sreće” i dobiti odgovor na pitanje kako će ući na tržište rada. Tkogod ga zavrtio, kolo je uvijek davalo isti odgovor – tvoj prvi posao bit će stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

“Mjesečna potrošačka košarica mladih, potrebna za samostalan život, prema izračunu sindikata iznosi oko 4.300 kuna. Stručno osposobljavanje, koje je danas postalo jedini način ulaska na tržište rada za mlade, s naknadom od 2.620 kuna pokriva tek dio tog iznosa, što znači da mladi danas nisu u mogućnosti samostalno pokriti osnovne životne troškove”, istaknuo je Antonio Čoga iz Matice hrvatskih sindikata. “Posljedica je da mladi i dalje trebaju financijsku pomoć roditelja, zbog čega u Hrvatskoj 70 posto mladih između 18 i 34 godina i dalje živi s roditeljima, po čemu smo rekorder u Europskoj uniji. Osim toga, ova mjera nije radni odnos, što znači da mladi imaju sve odgovornosti i obaveze prema poslodavcu, ali nemaju nikakva prava iz radnog odnosa pa ni pravo na bolovanje ili porodiljni dopust. Rezultat ove mjere je rušenje cijene rada, stvaranje tržišta jeftine i podcijenjene radne snage te produbljivanje jaza unutar društva i stvaranje sve veće nestabilnosti.”

“Stručno osposobljavanje zapravo nije mjera zapošljavanja, ali zato jest skidanja iz evidencije nezaposlenih. Tako nezaposlenost doživljava facelifting, međutim, većina korisnika mjere „ispljunuta“ je natrag na burzu, gdje je oglase za radna mjesta koja nisu SOR teško naći. SOR ne samo da mahnito zamjenjuje regularna radna mjesta, nego je i „iz igre“ posve izbacio pripravništvo tijekom kojeg je uz osposobljavanje išlo i radno mjesto i plaća. Mlade se sad sustavno tjera u nesigurne oblike rada i na minimalac”, rekla je Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. “I dok od 2012. godine bez ikakvih kriterija „osposobljavamo“ sve visokoobrazovne, koji su i inače najzapošljivija skupina, sada osposobljavamo sve mlade, često i za poslove za koje osposobljavanje nije potrebno. Umjesto da se fokusiramo na podizanje zapošljivosti onih koji su doista slabije zapošljivi, uspjeli smo od mladih napraviti ranjivu skupinu. Posljednje izmjene zatvaraju tržište rada za sve one koji su stariji od 30, koji žive udaljenije od poslodavca, kao i sve koji nemaju dodatne izvore financiranja života pored naknade od 2.620 kuna. Svima njima država, očito, želi više sreće u Irskoj i sretan put!”

“Država je predvidjela milijardu i pol kuna za mjere zapošljavanja. To bi bilo uistinu pohvalno da su pri dizajnu tih mjera uzeli u obzir preporuke stručnjaka koje su platili ili da su komunicirali sa socijalnim partnerima i zainteresiranom javnošću. Ovako su osigurali nevjerojatnu količinu novaca za mjeru koja je loša i ima čak i negativne učinke na mlade i tržište rada. Improvizacija nije najbolji način da se donose politike”, istakao je Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske. “Pored toga, korisnici ove mjere sve su češće poslodavci koji si mogu priuštiti pošteno platiti rad svojih radnika, ali zbog mjera to ne rade. Tako su banke, koje u Hrvatskoj ostvaruju rekordne profite, od 2013. do 2015. uzele čak 279 osoba na SOR.

To znači da je država plaćala bankama radnike, koji su radili ispod minimalne plaće i bez radničkih prava. Umjesto da banke pošteno plate rad, uključujući doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, država tj. mi, plaćamo im i radnike i doprinose. Nisu u pitanju samo banke, puno je takvih primjera, ali nećemo to dopustiti, jer više ovako ne možemo. Naš rad vrijedi više.  Mi vrijedimo više.”, završio je Živković.

Ova akcija početak je kampanje Vrijedim više. SSSH, MHS i MMH pozivaju sve mlade da se priključe FB stranici https://www.facebook.com/vrijedimvise, gdje će se planirati daljnje aktivnosti u vezi uvođenja pripravništva i ukidanja mjere SOR-a.


Tagovi | Kampanja Vrijedim više | stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa