Mirenje je propalo, 25. rujna započinje štrajk!

22.09.2015. u 13:30 Novosti

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja 22. rujna 2015. održali su tiskovnu konferenciju povodom propalog mirenja sa predstavnicima Vlade RH održanog dan ranije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, g. Branimir Mihalinec uvodno je izjavio kako mirenje nije uspjelo niti za jedan sektor. „Vlada nije bila spremna ponuditi ništa osim obećanja da će pregovarati kada budu ponovno izabrani, međutim to nisu bili spremni dati napismeno i stoga u petak počinje štrajk!“, odlučno je izjavio g. Mihalinec. Dodao je kako je Vlada priprijetila zabranom štrajka čime je jedino pokazala silu, represiju i zastrašivanje.

Gđa. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja očekuje „podvale“ da do štrajka ne dođe. Informaciju o sudskoj zabrani štrajka sindikati smatraju smiješnom jer ona nema teoretske osnove. U kojem obimu i do kada će trajati štrajk vidjeti će se posebice ako štrajk pokušaju zabraniti, izjavila je odlučno. Sindikate se zavlačilo od 28. kolovoza, Vlada nije bila u stanju dati konkretnu ponudu formuliranu u dvije rečenice i stoga priča: „jednog lijepog dana u budućnosti, ne drži vodu“, zaključila je gđa. Šprem.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, g. Vilim Ribić, opisao je održano mirenje kao „poziv na večeru, a zdjela prazna“. Ponovio je kako je Vlada obećala da će se dogovoriti nakon parlamentarnih izbora jer sada ne može ništa ponuditi iz dva argumenta; u proračunu nema novca, a i takve odluke ne može donositi tehnička Vlada. Ove argumente g. Ribić smatra lažnima i to je potkrijepio izlaganjem potpredsjednika Vlade g. Branka Grčića na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj 21. rujna 2015. u kojem je iznio podatke o 3 milijarde kuna više od planiranog u proračunu ove godine radi rasta BDP-a. Više članova Vlade prišlo je g. Ribiću i reklo kako je ova situacija nerazumna te da su sindikati pravedna strana u ovom sporu, stoga očito nije problem u novcu već u premijeru. „Premijer se nije htio s nama sastati jer je on očito orao, a mi muhe.“, našalio se i nadodao kako tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike Hrvatske proglasi datum izbora, a čak i tada tehnička Vlada može preuzeti financijske obveze ako bi njihovo odgađanje prouzročilo velike materijalne štete, tako da premijer niti taj argument ne može koristiti kao ispriku. Sve je na karakteru jednog čovjeka koji želi poslati poruku kako može pobijediti 80.000 muha no vidjet će se radi li se o 80.000 muha ili stršljena, a g. Ribić se nada se da će članovi sindikata biti stršljeni. „Milanoviću nije bitno 80.000 ljudi, nego da bude pobjednik, ali neke pobjede su i porazi i Pirove pobjede.“ završio je o premijeru g. Ribić.

Štrajk će se provoditi na način da za studente neće biti ispita, za učenike neće biti nastave, neće raditi fakulteti ni instituti te će stati sve u obrazovanju i znanosti vezano za državni proračun. Trajati će do ispunjenja sindikalnih zahtjeva ili do početka tehničke vlade, a do štrajka neće doći samo ako Vlada pošalje pisani sporazum. Sindikati nisu zaspali i odradili su sav posao te je sada red na članstvu da se odazove štrajku. Prema interno provedenim anketama odaziv u osnovnim školama će biti preko 66%, a u srednjim školama članovi nestrpljivo čekaju u niskom startu početak štrajka, poručilo je svo troje sindikalnih čelnika.

Poslušajte audio zapis tiskovne konferencije:


Tagovi | mirenje | štrajk | Vertikala sindikata obrazovanja