Ministre, što se čeka? Prijeđite s riječi na djela i vratite pripravništvo!

26.05.2017. u 07:19 Novosti

Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Mreža mladih Hrvatske pozvali su ministra rada i mirovinskoga sustava Tomislava Ćorića da oformi radnu skupinu s predstavnicima socijalnih partnera i organizacija mladih koja će odmah pristupiti redefiniranju mjera aktivne politike zapošljavanja, s ciljem ukidanja stručnog osposobljavanja (SOR) i vraćanja pripravništva kao standardnog modela ulaska u svijet rada.

Više pročitajte u zajedničkom priopćenju za javnost:

„Stručno osposobljavanje je, smatram, krizna mjera i trebalo bi opet reafirmirati pripravnički sustav“, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić 23. svibnja na predstavljanju indeksa slobodnih radnih mjesta koji su razvili Ekonomski institut Zagreb i portal MojPosao.

Ministar je, ovoga puta, zaista u pravu. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) izvorno i jest bilo zamišljeno kao privremena mjera, koja bi u vremenu krize olakšala mladima ulazak u svijet rada, omogućujući im da steknu praktična znanja koja još uvijek nedostaju u obrazovnim programima. S vremenom je, međutim, opseg mjere toliko proširen da je velikom dijelu mladih ona postala jedini mogući način ulaska na tržište rada, jer koji bi poslodavac uzeo pripravnika, kad mu država besplatno daje SOR-ovca. Istovremeno, iako je od uvođenja ove mjere prošlo više od šest godina, još uvijek nisu poduzeti ozbiljniji napori da se isprave nedostaci u obrazovnom sustavu koji su uopće doveli do potrebe postojanja SOR-a, odnosno da se praktična znanja integriraju u srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.

Sindikati i udruge mladih već godinama upozoravaju na brojne probleme s provedbom ove mjere, kao i na njezin štetan učinak na cjelokupno tržište rada, a posebno na zapošljavanje mladih. Danas je u Hrvatskoj teško pronaći oglas za radno mjesto koje ne zahtijeva prethodno radno iskustvo, a nije SOR. Uz naknadu od 2.620 kuna, koja mladoj osobi nije dovoljna za samostalan život, mnogi si SOR, međutim, jednostavno ne mogu priuštiti. Umjesto da se mjerama ciljaju teže zapošljive osobe, širenjem SOR-a od svih je mladih napravljena nova ranjiva skupina na tržištu rada, koja nema izbora nego raditi za naknadu u razini minimalne plaće, te pritom još i bez zasnivanja radnog odnosa i bez radnih prava koja iz njega proizlaze.

Inicijativa Vrijedim više, koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske, pozdravlja izjave koje u posljednje vrijeme dolaze iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava o potrebi postupnog smanjivanja opsega SOR-a, te uvođenja poticaja za vraćanje pripravništva. No ministra rada pozivamo da umjesto općenitog kritiziranja mjere koju su provodile prethodne tri Vlade, a zasad nastavlja i ova trenutna, prijeđe s riječi na djela. Kao prvi korak, pozivamo ministra da oformi radnu skupinu koja će uključivati predstavnike socijalnih partnera i organizacija mladih, te koja će odmah pristupiti redefiniranju mjera aktivne politike zapošljavanja, s ciljem ukidanja stručnog osposobljavanja, te vraćanja pripravništva kao standardnog modela ulaska u svijet rada. Ministre, što se čeka?


Tagovi | Kampanja Vrijedim više | pripravništvo | stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa | Tomislav Ćorić