Ministre, hvala na pozivu, ali…

13.07.2014. u 12:29 Novosti

Sve sindikalne središnjice uputile su ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću odgovor na njegov poziv za sastanak tripartitne radne skupine za izradu Zakona o radu, u ponedjeljak, 17. veljače 2014. godine.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre,

1. Zahvaljujemo na pozivu za sastanak tripartitne radne skupine za izradu Zakona o radu (ponedjeljak, 17. veljače 2014.), no uputili ste ga najmanje mjesec dana prekasno. Očekivali smo ga od prosinca 2013. godine, kada ste privremeno zaustavili proces i Nacrt prijedloga Zakona povukli s dnevnog reda sjednice Vlade RH. Podsjećamo, objašnjavajući taj potez hrvatskoj javnosti, tada ste istakli kako je jedan od razloga i potreba za dodatnim konzultacijama sa socijalnim partnerima.

2. Međutim, nakon što je Vlada RH utvrdila Prijedlog i uputila ga Hrvatskom saboru, samo ga Vlada može povući, a što je uvjet našeg privremenog zaustavljanja niza započetih i/ili planiranih industrijskih akcija, uključujući generalni štrajk, kako smo to naveli u pismu predsjedniku Vlade RH od 10. veljače 2014. godine.

3. Dosad smo više puta naglašavali neprihvatljivost pritiska kojemu su sindikati izloženi stavljanjem Prijedloga na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora, uz usmena obećanja kako će se nešto pokušati popraviti između prvog i drugog čitanja. Koncept Zakona, međutim, nemoguće je na taj način i u takvim uvjetima popraviti!

4. Pozitivnim ističemo da je vrijeme koje smo našim pritiskom dosad dobili (podsjećamo, Vaš je plan bio „odraditi“ prvo čitanje prije Božića) dalo prigodu različitim društvenim skupinama, organizacijama i pojedincima da se bolje upoznaju s Prijedlogom i sami odrade ono što je Ministarstvo, kao predlagatelj Zakona, bilo dužno, a nije učinilo – procjenu učinaka propisa (način na koji se provodila javna rasprava o ovako značajnom Zakonu bolje je ne spominjati!).

5. Zato i jest moguće da se tek sada počinju sagledavati pravi razmjeri posljedica ovoga zakonskog eksperimenta koji bi, među ostalim, ozakonio 16-satni dnevni rad u više od 30 sektora te, u cilju popravljanja statistike, poticao sve više zapošljavanja radnika „na leasing“, stvarao „klupu rezervnih igrača“ za radnike koje će se pozivati da, kada se narudžba dogodi, dođu i odrade tih 12 ili 16 sati dnevno, vodio daljnjem smanjivanju i obezvrjeđivanju radničkih plaća…!

6. Prijedlog Zakona dosad ste predstavljali kao lijek koji će hrvatskom gospodarstvu donijeti čudesno ozdravljenje, ali nigdje niste naveli njegove razorne društvene posljedice. Stoga je dobro što je šira javnost sada upoznata s njegovim sadržajem i mogućim posljedicama. No, upućivanjem Prijedloga u zakonodavnu proceduru Zakon je izašao izvan okvira radne skupine.

Sukladno rečenom, u ovom trenutku radna skupina nije u funkciji jer Prijedlog Zakona više nije u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, već u Hrvatskom saboru! Kao što znate, sindikalne su središnjice zatražile od predsjednika Vlade RH povlačenje Prijedloga Zakona iz procedure u Hrvatskom saboru i predložile da se u razumnom roku od 6 mjeseci naprave kvalitetne analize i na temelju njih provede argumentirana rasprava i pregovori te još uvijek očekujemo njegov odgovor na taj prijedlog. Ili Vaš poziv na sastanak znači povlačenje ZOR-a iz procedure?