Milanović – stvarni protivnik reformi u korist svojih prijatelja i njihovih interesnih skupina

08.06.2014. u 08:41 Novosti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Jučer je Zoran Milanović u svom izlaganju na Glavnom odboru SDP-a istakao sebe i Vladu RH kao zagovornika promjena i reformskih procesa. Pri tome je naglasio da se njemu i Vladi u tom naporu protive razne interesne skupine u zemlji koje žele zadržati postojeće stanje. Nema dvojbe, kada bi to tako bilo, premijer zaslužuje potporu a nazadne snage osudu. Međutim, radi onih koji bi u ovakvu vrstu frivolnog politikantskog govora mogli i povjerovati potrebno je razjasniti sljedeće. Kao prvo, opće je mišljenje da su izostale najvažnije reforme u ovih dvije i pol godine i da ih vjerojatno u godinu i pol dana do izbora neće niti biti.

Kao drugo, otvara se pitanje je li tome tako zbog otpora interesnih skupina u društvu ili zbog nespremnosti i nesposobnosti vladajuće garniture na čelu sa samim premijerom? Otpor interesnih skupina vlast može slomiti kao što je to pokazala tamo gdje to nikako nije smjela, i gdje je za lomljenje imala najmanje razloga, a to je na planu smanjivanja plaća i ukupnog izdvajanja u obrazovanju i znanosti. Dakle, vlast može, ako zna i hoće. Da ova vlast ne zna već je svima poznato, a da niti ne želi vidljivo je iz dva primjera. Jedan je reforma lokalne uprave i samouprave kojoj se opiru lokalni SDP-ovi vlastodršci.

Je li na te interesne skupine mislio Milanović? Drugi je primjer prevažna reforma visokog školstva, kojoj se SDP protivio 2011 godine zbog čega tadašnji prijedlog reforme nije prošao, iako su takvu reformu podržali i sindikati i poslodavci. Da je SDP (čitaj: Milanović) i dalje protiv te reforme pokazuje i to da u ovih dvije i pol godine po tom pitanju nisu napravili ništa relevantno.

U radu reformskih skupina 2011. godine sudjelovao je i Siniša Petrović, osobni prijatelj „premijera koji nema prijatelja u politici“, čovjek dvojbene uloge u INI. Tada 2011. godine sjećamo ga se kao osobe koja u radnim skupinama nije vodila brigu o općim interesima zemlje i visokog školstva, ali je itekako nastojao potkopati reformski proces u interesu partikularnih skupina na sveučilištu. Do sada nismo vidjeli niti jednu relevantnu reformu, niti reformu državne uprave, niti javnih poduzeća, niti sustava plaća, niti zdravstvenog sustava, sve što inače većina sindikata i poslodavaca zapravo podržava.

Jedina reforma koju Milanović shvaća i provodi je kresanje standarda građana, smanjivanje cijene rada i smanjivanje troškova za javne potrebe ovoga naroda. Upravo onako kako ga savjetuju eksponenti krupnog kapitala, njegovi prijatelji iz prakse (Tedeschi) i iz teorije (Vujčić).

Zaključujemo: pravi protivnik istinskih reformi, koje bi koristile građanima RH, a ne predstavnicima financijskog kapitala iz zemlje i inozemstva je SDP s Milanovićem na čelu, jer „premijer koji nema prijatelja u politici“, podilazi svojim prijateljima i njihovim interesnim skupinama.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata