Međunarodni praznik rada: dan otpora, a ne odmora!

02.05.2017. u 12:21 Novosti

Na ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu u organizaciji tri sindikalne središnjice okupilo se više od 8.000 prosvjednika; radnika privatnog i javnog sektora, umirovljenika, mladih te nezaposlenih poručujući kako je vrijeme i za njihov oporavak.

Gotovo 1.000 prosvjednika 1. svibnja stiglo je Vlakom solidarnosti iz Zagreba u Slavonski Brod noseći poruku kako su kako su „Radnici – motor razvoja Hrvatske“, a „Hrvatska – vlak bez voznog reda“. Na željezničkom kolodvoru dočekali su ih domaćini Brođani te kolege pristigli autobusima iz cijele Slavonije. Zajedno su formirali kilometarsku prosvjednu kolonu koja je u podne krenula prema Tvrđavi zahtijevajući veće plaće i kvalitetna radna mjesta. S pozornice unutar Tvrđave poslušali su poruke čelnika sindikalnih središnjica koji su prozvali Vladu za neodgovornost prema radnicima, poručili kako je povećanje plaća jedino jamstvo za potražnjom, otvaranjem novih radnih mjesta i zaustavljanjem egzodusa te upozorili građane kako je Prvi svibnja dan otpora, a ne dan odmora.

Poslušajte poruke čelnika sindikalnih središnjica s Glavnog kolodvora u Zagrebu prije polaska vlaka prema Slavonskom Brodu. Redom govore Mladen Novosel, Vilim Ribić i Krešimir Sever.

O prosvjedu u Slavonskom Brodu vijest prenosimo s portala SBplus.hr, 2.5.2017.

Autor: A.P./SBplus

SLAVONSKI BROD – Prvi svibnja je dan otpora, a ne dan odmora kako su to naši građani naučili još u dobu socijalizma i komunizma. I dan danas je cijeli svijet na ulicama u kritici činjenice da 300-tinjak ljudi ima imovinu kao pola čovječanstva. Tko to može promijeniti? Jedino narod i građani, koji moraju voditi računa o tome da tko u demokraciji spava, probudit će se u diktaturi – riječi su koje je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata uputio s govornice u slavonskobrodskoj Tvrđavi okupljenim sindikalistima i radnicima koji su sudjelovali na današnjem prosvjedu. Iako je prvo bilo riječi kako ih je oko 15 tisuća, sindikalisti su se na kraju usuglasili kako se u Slavonskom Brodu, gdje je održan središnji prosvjed za cijelu Hrvatsku, okupilo oko osam tisuća radnika iz Zagreba Kutine, Požege, Virovitice, Osijeka…

– Samo vlakom iz Zagreba i Kutine ovdje je stiglo oko tisuću naših kolegica i kolega s porukom solidarnosti kako se u Slavoniju nekada vlakovima dolazilo radi mogućnosti prehranjivanja svojih obitelji, a sada se zbog istog razloga iz nje odlazi – kazao je Mladen Novosel iz SSSH, pozvavši Vladu i političare na odgovornost prema radnicima koji zaslužuju bolje plaće, uvjete rada i odnos prema njima, umjesto zadovoljstva poslodavaca uvoznom jeftinijom radnom snagom. – Gospodo ako je vama samo tako potrošiti 100-200 milijuna kuna na nove izbore niste dostojni pojaviti se ponovno pred nama. S tim novcima mogli ste sagraditi bar jednu bolnicu, jednu školu – komentar je Novosela, trenutne političke situacije u državi, iz koje sve veći broj radnika odlazi u inozemstvo trbuhom za kruhom.

A upravo bi povećanje plaća i sigurna radna mjesta bila jamac zaustavljanja ovog egzodusa, mišljenja su sindikalci. – S pravom tražimo povećanje plaća u javnom i privatnom sektoru, jer jedino ono je jamstvo za potražnjom i otvaranjem novih radnih mjesta. Jedine politike koje jamče stabilnost mirovinskog i zdravstvenog sustava jesu povećanje plaće, stabilna radna mjesta i uvjeti rada – kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske, poručivši političarima neka ne zaborave kako su tu gdje jesu samo i isključivo zbog naroda. – Nemate pravo biti neodgovorni prema narodu – istaknuo je Sever naglasivši kako je pogrešna politika rezanja plaća i materijalnih prava dovela do osiromašenja i otpuštanja.

– Država je prevarila svoje građane. Država se udaljila od svojih građana umjesto da im služi. Jedan od protagonista takve politike bio je i jeste, po riječima premijera Plenkovića, najbolji ministar u Vladi – Zdravko Marić – vaš sugrađanin. Ali ne zaboravite, on je podigao neto plaće najbogatijima – sloju menadžera, učiteljima tek stotinjak kuna, a radnicima niti toliko. Hvale ga kako je smanjio deficit na nulu, a cijena tog deficita nedostatak je radnih mjesta – kazao je Ribić, koji se u svom obraćanju dotakao i pitanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Pogledajte video snimku govora sa središnjeg prosvjednog događanja u Tvrđavi:

S drugih portala:

dnevnik.hr

vijesti.hr


Tagovi | Međunarodni praznik rada | Slavonski Brod | Vrijeme je za NAŠ oporavak