Međunarodni dan sestrinstva 2024. – Naše sestre, naša budućnost

10.05.2024. u 12:52 Novosti

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja, a 2024. godine obilježava se pod geslom: Naše sestre, naša budućnost – ekonomska moć skrbi.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) ovu temu odabralo je kako bi naglasili da se sestrinstvo, unatoč tome što je okosnica zdravstvene skrbi, često suočava s financijskim ograničenjima i društvenim podcjenjivanjem. Stoga je ove godine Dan sestrinstva fokusiran na ekonomsku moć skrbi s ciljem preoblikovanja percepcija i pokazivanja kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajne ekonomske i društvene koristi.

Predsjednica ICN-a, dr. Pamela Cipriano objasnila je razloge iza odabrane teme: “Vjerujemo da je sada vrijeme za promjenu perspektive. Vidjeli smo više puta kako financijske krize često dovode do proračunskih ograničenja u zdravstvenoj skrbi, obično nauštrb usluga njegovatelja. Ovaj redukcionistički pristup previđa značajnu i često nedovoljno naglašenu ekonomsku vrijednost koju sestrinstvo doprinosi zdravstvenoj skrbi i društvu u cjelini.

Kreatori politika, zdravstveni radnici, pa čak i šira javnost često nisu svjesni ili su pogrešno informirani o povratu ulaganja koje adekvatno financiranje u sestrinstvu može osigurati, osobito u financijski turbulentnim vremenima kao što su ova. Izvlačeći lekcije naučene iz pandemije COVID-19 i prepoznajući sve veću prijetnju zdravlju stanovništva diljem svijeta zbog sukoba, klimatske krize i financijske nestabilnosti, vjerujemo da je pravo vrijeme za zagovaranje promjene u perspektivi i politici ”, poručila je Cipriano.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima Matica hrvatskih sindikata čestita Međunarodni dan sestrinstva!


Tagovi | Međunarodni dan sestrinstva